De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser
De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser

Relatiegeschenken Beeldcultuur ontworpen voor Breda

Cultuur

BREDA - Studenten van het St. Joost hebben drie nieuwe relatiegeschenken ontworpen waarin het thema Breda als de stad van Beeldcultuur is verwerkt. Op 10 december presenteerde Wethouder Akinci samen met de kunstenaars de relatiegeschenken in het Stadskantoor.

Wethouder Selcuk Akinci had de studenten van het St. Joost gevraagd om met voorstellen voor relatiegeschenken te komen. “St. Joost nam met veel enthousiasme deze uitdaging aan. Ze hebben ons een aantal studenten en ook oud-studenten voorgesteld met uiteenlopende ideeën. Het resultaat is onwijs gaaf. Het bewijs dat we in Breda heel veel hebben, dat we nu met een tastbaar geschenk ook kunnen delen met onze relaties”, aldus Akinci.

Drie voorstellen van Laura Schippers, Michiel van der Meide en Daan Klootwijk van Studio Woest en Lex Reerink zijn uiteindelijk verder uitgewerkt en geproduceerd. De drie relatiegeschenken zijn uitgekozen omdat ze variëren van groot tot klein.

De relatiegeschenken
Het relatiegeschenk van Laura Schippers is ontstaan toen ze vanaf vijf punten de stadsgrenzen van Breda heeft gefotografeerd. Haar camera is gericht naar 'de buitenwereld' en de vijf foto's worden achter elkaar geplaatst om het uitzicht van Breda te creëren. De fotoreeks hangt in het stadskantoor. Het relatiegeschenken bestaan uit delen van de fotoreeks die in gietharsblokjes zijn gegoten.

Michiel van der Meide en Daan Klootwijk van studio Woest maakte een broche. Dit sieraad moet het wegennetwerk van breda verbeelden, het stadshart van Breda. De broche is gemaakt van lasercutting en bestaat uit brons met een laagje goud erover.

Lex Reerink kwam met de beeldcultuurlamp. Volgens Reerink is het ontbreken van beeld vanzelf een dialoog oproept over beeldcultuur. Door dit duidelijk te maken gebruikt Reerink het symbool van de beeldruis van de televisie in zijn relatiegeschenk.