Afbeelding

Sloepenhaven wil niet wijken voor laad- en loskade

Algemeen

BREDA -  Een van de initiatiefnemers van de sloepenhaven, Joris Martens is erg verbaasd over de gang van zaken met betrekking tot de aanvraag van het plaatsen van de laad- en loskade door Nemijtek. Het bedrijf gaf aan dat de sloepenhaven zou moeten verdwijnen als de aanvraag goedgekeurd is.

Verschrikkelijk
Joris Martens van Stichting AAKWAA noemt het 'verschrikkelijk’. “Wij zijn al jaren bezig met de sloepenhaven, het heeft ons enorm veel energie en tijd gekost, om over geld nog maar te zwijgen.” Volgens Martens wordt de sloepenhaven al vanaf het eerste moment dwars gezeten door het op- en overslagbedrijf Nemijtek. “We hadden de eerste paal nog niet in het water en Nemijtek vroeg al aan bouwstop aan. Ze gaven al vanaf het eerste moment aan dat ze ons niet als buren wilde hebben. De reden daarvan is ons nooit helder geworden.”

Nemijtek deed zo’n drie weken geleden een aanvraag voor het plaatsen van een laad- en loskade op de plaats waar de sloepenhaven nu ligt. Volgens Martens is het al eerder geprobeerd. “Nemijtek heeft in het recente verleden bezwaar gemaakt tegen onze vergunning bij het Waterschap, met als reden ‘het in gevaar komen van de voedselveiligheid’.

Bezwaar
Nog recenter is er bezwaar aangetekend bij de gemeente Breda, waarin Nemijtek de toewijzing van de gemeentelijke vergunning wilde laten afwijzen op basis van de geldende parkeernorm. Extra geparkeerde auto’s in de buurt zouden de toegang tot het Nemijtek terrein voor haar transporteurs vermoeilijken. Gelukkig hebben we tot vandaag dit nieuwe konijn uit de hoge hoed kwam de  bezwaren overleefd, het is erg jammer wat er nu gebeurt."

De gemeente kan volgens de initiatiefnemer niet veel betekenen voor AAKWAA. “Wij zijn al in gesprek geweest met de gemeente. Zij kunnen niet zoveel doen. Voor de gemeente prevaleert het bedrijfsbelang van Nemijtek boven het particuliere initiatief van de sloepenhaven."

Fraai uitzicht
Toch snapt Martens de situatie niet, de gemeente heeft namelijk een visie opgesteld waarin er meer recreatie moet komen in het gebied waar Nemijtek gevestigd is. “Het is voor mij een raadsel hoe de plannen dan doorgaan. Er is bijvoorbeeld ook een appartementencomplex in aanbouw recht tegenover de sloepenhaven, De Parel, onderdeel van Breda Vooruit, op die site wordt de nieuwe eigenaren een fraai uitzicht over rivier de Mark beloofd."

Martens heeft ook opgemerkt dat de D66 vragen gesteld heeft over het plaatsen van de laad- en loskade. “Logisch, het is ook nog eens absoluut niet veilig voor de passantenhaven die er is. Als de sloepenhaven weg zou moeten, dan blijft de passantenhaven er nog altijd liggen. De combinatie van pleziervaartuigen en containerschepen lijkt mij geen wenselijke met betrekking tot veiligheid.”

Sarren
Martens geeft de strijd tegen Nemijtek niet op. “Wij accepteren dit niet en gaan zeker niet wijken, we zijn nu genoeg gesard en lastig gevallen. We zijn druk bezig ons juridische positie te onderzoeken.”

Jeffrey Grootenboer van Nemijtek geeft aan inderdaad bezwaren te hebben gemaakt. "Wij maken bezwaar tegen alles waar de gemeente niet aan gedacht heeft. De haven heeft ook geen vergunningen." Volgens Grootenboer is de sloepenhaven naast het bedrijf onmogelijk. "Wij willen inderdaad niet dat de haven links of rechts naast ons is. Door de haven komt het bedrijf stil te staan. Wij kunnen ons op deze manier niet verder ontwikkelen."