Afbeelding

Facebookduimpje als teken goede service taxi’s Gilde

Algemeen

BREDA - Wie binnenkort een taxi ziet rondrijden met een Facebookduimpje treft geen like-actie van chauffeurs voor hun Facebookpagina, maar ziet een vignet dat aangeeft dat er een betrouwbare taxi van het Taxi Gilde voor zijn neus staat.

Het facebook-duimpje op de vooruit van de taxi’s is een initiatief van Taxi Gilde Breda. Volgens voorzitter John Klem van het Gilde is dit nodig omdat taxi's in Nederland een slecht imago hebben. "De mensen moeten in Breda weer een prettig gevoel krijgen om met een taxi te reizen.”

Vereniging Gilde heeft een eigen vignet ontworpen om de normen en waarden te waarborgen, het zegt niks over de kwaliteit van de andere taxi's. Om een duimpje-vignet op je vooruit te krijgen moet je aangesloten zijn bij de vereniging en een protocol tekenen. Het bestuur en leden beoordelen of de chauffeur hieraan voldoet.

Het duimpje is alleen voor de leden van het gilde, al is er binnen de gemeente wel overleg over een bredere aanpak. Het is volgens Klem belangrijk dat er een verordening komt in Breda. "Samen met Peutax en Taxi collectief moeten we de handen in elkaar slaan en proberen één organisatie te vormen, samen staan we sterk."

Voorzitter Tim van Waes van Taxi Collectief vertelt dat de taxibranche ook gemeentelijk overleg heeft, iedereen wil een verordening: "Dit willen we niet om onszelf beter te maken, maar vanwege de zwarte taxi's.” Over de eventuele samenwerking en het nieuwe vignet van Taxi Gilde kan van Waes nog geen mening geven. "Begin januari heeft het collectief een vergadering met de leden, we kijken dan hoe we verder willen."

Volgens Taxibedrijf Peutax is samenwerking tussen taxi’s altijd belangrijk. "Er moet wel rekening mee worden gehouden dat wij met een andere bedrijfsstructuur werken dan Taxi Collectief en Gilde, wij hebben zelf personeel in dienst en zij hebben meer ‘eigen rijders’”, aldus Jan Suijkerbuik, manager Peutax.

Suijkerbuik is van mening dat het belangrijk is om autonoom te blijven:"Het vignet van Taxi Gilde kan perfect naast elkaar werken met ons keurmerk van Peutax, uiteindelijk wil iedereen kwaliteit leveren."

Volgens de manager worden er met evenementen zoals carnaval en het Jazz festival evenementenvignet geregeld vanuit de gemeente. Dit is om te voorkomen dat taxi’s vanuit buiten Breda geen geld kunnen verdienen aan het vervoeren van klanten.