foto Nico Koevoets
foto Nico Koevoets

Overgang naar koud winterweer, kans op sneeuw neemt toe

Weer

Weersverwachting voor Eerste Kerstdag, donderdag 25 december 2014

Algemene luchtdrukverdeling
Een lagedrukkern bij Polen duwt later op Eerste Kerstdag enkele buienlijnen over Nederland. Vrijdag rustig weer onder invloed van een rug van hoge luchtdruk. Vanaf zaterdag worden de weerkaarten drastisch omgegooid.

Verwachting voor vandaag Eerste Kerstdag
De Kerstnacht verloopt droog en kil met een wisselende bewolking. En zo start donderdag, Eerste Kerstdag, droog met soms zon tussen de wolken door. Gaandeweg de middag en in de avond steeds meer kans op een lokale regen- of hagelbui. De matige westenwind gaat draaien naar het noordwesten. Haar gemiddelde sterkte is 3 tot 4 Beaufort. De 6 graden op de thermometer wordt als fris ervaren.

Het weer voor Tweede Kerstdag en de dagen er na
In de nacht naar vrijdag hangen de minima rond het vriespunt. Overdag is het Tweede Kerstdag meestal droog met nu en dan zon tussen de wolken door. Er waait een zwak zuidwestenwindje en het voelt frisjes aan bij ca 5 graden. En dan de grote onzekerheid voor zaterdag. Een actief lagedrukgebied komt over de zuidelijke Noordzee afzakken en zet de boel op stelten.

Aan de achterzijde van dit systeem gaat de wind vanaf zondag stevig uit het noordoosten waaien en volgt een koude winterweek naar Oud en Nieuw. De hamvraag is nu of de overgang naar kouder weer zaterdag ook sneeuw zal opleveren. Ook woensdagmiddag laat was dit allerminst zeker. Zoals op dat moment in te schatten was, is het voor West-Brabant natte sneeuw overgaand in regen. Het lijkt erop dat zaterdag overdag tijdelijk toch zachte zeelucht West-Brabant in kan sijpelen. En dan gaat het regenen. Maar, een slag om de arm blijft. In ieder geval geldt wel hoe verder naar het oosten in de regio, hoe groter de kans op sneeuw.

Zo was het weer woensdag 24 december 2014
Maximumtemperatuur 11,2 graden
Minimumtemperatuur 7,8 graden
Neerslag: 4,4 mm
(Waarden gemeten op weerstation Haagse Beemden)

Weersverwachting opgesteld woensdag 24 december 2014 om 17.00 uur