Afbeelding

Lachworkshop in Breda: ‘Lachen maakt je leven luchtiger’

Cultuur

BREDA - Lachen, gieren en brullen, het mag allemaal tijdens de Lachworkshop van Marnix Lamers. Op 27 januari geeft hij een lachworkshop in Zuiderlicht, het centrum voor Bewust Leven. Hij is van mening dat lachen gezonde voeding is voor de ziel."Ik zie dat mensen opbloeien, hun maskers vallen af en ze openen hun hart."

Lamers reist door heel Nederland om lachworkshops te geven. Het is natuurlijk een open deur, maar hij houdt zelf ook heel erg van lachen. “Ik miste de lachmomenten met mijn vriendengroep van vroeger, deze groep is uit elkaar gevallen. Zo kwam ik op het idee om workshops te geven om met elkaar te kunnen lachen in een groep”, vertelt Lamers.

Ontspannen, dat is het doel van de workshop volgens Lamers. “Het is een echte eyeopener voor mensen, hun lach is belangrijk en ze stoppen het te vaak weg.” Lamers vertelt dat lachen een positieve werking heeft op het lichaam, zowel fysiek als mentaal. Het ruimt volgens hem emoties op en opent het hart op een sociale manier. “Het overschot aan stresshormonen wordt afgebroken, er wordt endorfine aangemaakt, deze stof bevordert het geluksgevoel.”

De workshop begint met een rustige opbouw. “De mensen moeten eerst even aan elkaar wennen. Hierna gaan we over naar leuke lachoefeningen en spelvormen, waarin ik mensen uitnodig om te lachen”, aldus Lamers. Een lach forceren is volgens hem niet nodig. "Je moet even je lachknop aanzetten waardoor er een sfeer gecreëerd wordt om de lach op gang te krijgen en het later vanzelf aanstekelijk werkt.” Lachen is volgens Lamers belangrijk voor de mens. “Lachen en humor maken het leven gewoon luchtiger, je hoeft niet altijd serieus te zijn."

De workshop begint dinsdag 27 januari om 20.00 uur (inloop 19.30) in het Zuiderlicht aan de Kloosterlaan. De workshop is voor jong en oud. Voor 20 euro is het mogelijk de lachworkshop in Breda bij te wonen.