Oversteekplaats Stationslaan krijgt natuursteen.
Oversteekplaats Stationslaan krijgt natuursteen.

Andere bestemming tienduizenden kantoormeters Via Breda

Economie

BREDA - Breda gaat de komende jaren in elk geval 37.000 m2 kantooroppervlak in ViaBreda anders bestemmen of de ontwikkeling op de lange baan schuiven tot na 2023. Dat blijkt uit de plannen die het college gaat voorleggen aan  de gemeenteraad.

In deze 'Ontwikkel- en Realisatiestrategie Via Breda 2014-2023' wordt geconcludeerd dat 80.000 van de 129.000 vierkante meter kantooroppervlak in het gebied in die periode zou moeten worden ingevuld door de markt. “Dit is buitengewoon ambitieus ten opzichte van de restvraag van 8000 m2 (scenario laag) en 36.000 m2 (scenario hoog) tot en met 2023. Hier is sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod”, staat te lezen in de samenvatting van het rapport.  

Volgens wethouder Bob Bergkamp is de wijziging van de plannen noodzakelijk. “De veranderende marktomstandigheden en de gewijzigde rol van de Gemeente Breda in de gebiedsontwikkeling van Via Breda vragen om een nieuwe positionering.” Bergkamp is optimistisch, ondanks de naar beneden bijgestelde plannen. Hij wijst naar de andere functies dan wonen en kantoren. “Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan onderwijs of leisure. Dat kunnen ook tijdelijke functies zijn, die dragen immers bij aan de kwaliteit en positieve beeldvorming van het gebied.”

In de toekomst gaat Breda een ‘veel actievere rol in de gebiedsontwikkeling van Via Breda’ spelen, stelt de gemeente.Dat heeft ook te maken met de veranderde manier van vastgoedontwikkelen.  “Concreet betekent dit dat niet meer het aanbod aan vastgoed, maar de vraag naar de belangrijkste vastgoedfuncties zoals wonen, kantoren en detailhandel de ontwikkelingen bepaalt”, aldus het college.

Om dit hele proces te ondersteunen werkt de gemeente aan een 'storyboard' voor de stad. Daarop staan de unieke verkoopargumenten van Breda. “Hiermee worden (inter-)nationale beleggers actief benaderd voor concrete projecten in Via Breda en Breda”, staat te lezen.