foto Yvonne Vermeulen
foto Yvonne Vermeulen

'Breda heeft behoefte aan volledige week introductie'

Algemeen

BREDA- De jongerenorganisatie van de VVD, JVOD Baronie van Breda, vindt het hoog tijd worden dat Breda een eigen volwaardige introductieweek krijgt voor studenten op hogescholen. In de meeste grote steden is er al een volwaardige introductieweek, in Breda is er tot op heden alleen nog een korte, per academie geregelde, introductieweek of dag zoals HBO-intro, zo stellen de jonge liberalen.

Volgens Riccardo Gunst, voorzitter van JOVD is het hard nodig dat er een gezamenlijke introductieweek komt. “Nu is het zo dat de academies van de hogescholen zelf een introductieweek organiseren. Het zou beter zijn voor de stad en de organisaties als Breda een volwaardige introductieweek krijgt.” Grote steden als Tilburg en Utrecht kennen al wel zo’n introductieweek. Tilburg heeft bijvoorbeeld de TOP-week en Utrecht kent al jaren de UIT-week.

In Breda vindt ieder jaar het HBO-intro festival plaats. Dat is een eendaags evenement om de start van het nieuwe schooljaar te vieren. Hierbij werken hogescholen al samen. Gunst ziet dit festival er ook wel tussen staan. "Het HBO-intro festival past perfect in de introductieweek. De week zou hierop aan kunnen sluiten of hierom heen gebouwd kunnen zijn." Met de organisatie van het HBO-intro festival is nog geen contact gelegd volgens Gunst. 

Gunst hoopt met een volwaardige introductieweek meer aandacht te krijgen voor bijvoorbeeld politieke organisaties. “Tijdens de academische introductiedagen vindt niemand politiek interessant. Bij een volwaardige introductieweek kan er bijvoorbeeld een info-middag plaatsvinden waar studenten rustig kunnen kijken naar het aanbod. Ook de studentenverenigingen kunnen hierop aansluiten.”

Vooralsnog heeft het plan nog niet zoveel aandacht gekregen. “We hebben nog geen reactie gehad van de hogescholen over dit plan. We gaan binnenkort contact opnemen met de scholen en we wachten nog op een reactie van de gemeente ”, meldt Gunst. Volgens de voorzitter is samenwerken de oplossing. “De gemeente, hogescholen en studentenverenigingen moeten de handen ineen slaan. Op die manier kunnen we een volwaardige introductieweek maken.”

De VVD heeft inmiddels vragen gesteld aan het college over het feit dat er nog geen volwaardige introductieweek is. De partij is het eens met de JVOD Baronie van Breda en heeft onder andere gevraagd wanneer het college de introductieweek gerealiseerd wil hebben. Ook vraagt de VVD zich af of er tot nu toe al stappen zijn ondernomen en of er rekening gehouden wordt met de wensen van de betrokkenen.