Afbeelding

Regio Breda krijgt vondelingenkamer voor radeloze moeders

Algemeen

BREDA - In de buurt van Breda komt binnenkort een vondelingenkamer, dit meldt Barbara Muller van Stichting de Beschermende Wieg. Nederland kent al twee kamers in Papendrecht en Groningen. “Niet alle vrouwen kunnen het betalen om naar bijvoorbeeld Papendrecht te reizen, daarom proberen we in zoveel mogelijk steden vondelingenkamers te openen”, aldus Muller.

Waar de kamer precies komt wordt dinsdag bekendgemaakt. De huidige vondelingenkamers zijn pas een kleine 3 maanden open. “Er zijn nog geen baby’s gebracht, maar we merken wel dat er meer vraag is naar preventieve zorg”, vertelt Muller. In Breda worden er volgens haar nog initiatiefnemers gezocht voor de nieuwe vondelingenkamer.

Nederlandse moeders in nood hebben volgens Muller geen kans om anoniem hun baby veilig achter te laten. “Als moeders hun baby achterlaten lopen ze het risico om een celstraf van 4,5 jaar te krijgen. Ze worden met hun rug tegen de muur gezet. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, dan dumpen ze hun baby bijvoorbeeld in het park.”

Volgens Muller zijn de kamers in het buitenland al een succes is. “In Duitsland zijn er geen kamers maar ongeveer 100 luiken, per jaar worden daar ongeveer 50 baby’s weggebracht waarvan een derde van de moeders terugkomt op hun beslissing.” In Nederland is er volgens Muller gekozen voor kamers omdat het dan makkelijker is om contact te leggen met de moeders.

Muller vertelt dat er bij babysterfte vaak sprake is van een ‘Dark Number’. “Ik heb veel contact gehad met vrouwen die hun kindje zelf begraven hebben in het bos en het nooit meer teruggevonden hebben. Ook hoor je gevallen dat de vader in het geval van incest de baby in een kliko gooit.”

Vaak als dode baby’s gevonden worden is dat toeval. “Kijk bijvoorbeeld naar de gevonden baby in Amsterdam, die werd gevonden doordat ze die hoorde huilen. De baby was anders gewoon als een pakketje vuil afgevoerd.” Dat er onlangs een dode baby in Breda werd gevonden was volgens Muller ook puur toeval. “Als de baby niet op de galerij was gelegd, was het elders gedumpt en misschien nooit gevonden.