Afbeelding

Nederland heeft de mus, Breda de koolmees

Algemeen

BREDA - Over heel Nederland is de huismus de meeste getelde vogel tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van de Nederlandse Vogelbescherming. In Breda werd de Koolmees het meest geteld.  De tweede plek was voor de huismus en de kauw eindigde als derde.

Op 17 of 18 januari kregen vogelliefhebbers de opdracht om een half uur de vogels in de tuin te tellen. Vliegende vogels over de tuin telden niet mee. Het hoogste aantal vogels die tegelijkertijd in de tuin zaten moesten opgeschreven worden.

In Breda hebben er 474 deelnemers meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling. Er werden 927 koolmezen, 852 huismussen en 827 kauwen geteld in Breda. De tuinen van Bredanaren blijken vooral geliefd bij merels, koolmezen en roodborstjes.

Opmerkelijk is dat uit de telling blijkt dat in elke buurt van Breda andere vogels leven. Volgens woordvoerder Chris-jan van der Heijden zijn vogels kieskeurig over hun leefomgeving. “Je merkt dat vogels ook hun voorkeur hebben voor een bepaalde wijk.”

“Wijken met goede isolatie zijn aantrekkelijke nestelwijken voor mussen”, vertelt Van der Heijden. De wat nieuwere wijken zijn volgens de woordvoerder aantrekkelijker voor watervogels vanwege de slootjes. De kauw heeft volgens hem ook een voorkeurs-wijk. “Je ziet die vogel vaak terug in wijken uit de jaren 60.”

Hieronder een top-3 getelde vogels van enkele wijken in Breda:

Haagse Beemden, Muizenberg, Kesteren, Moskes (4822)
1. Turkse tortel
2. Huismus
3. Koolmees
Waargenomen vogels in de tuinen: merel, koolmees, pimpelmees.

Princenhage, Heilaar (4813)
1. Kauw
2.Koolmees
3.Vink
Waargenomen vogels in de tuinen: merel, koolmees, vink.

Heusdenhout, Moleneind, Brabantpark (4817)
1. Kauw
2.Huismus
3.Koolmees
Waargenomen vogels in de tuinen: merel, roodborst, koolmees.

Op de website van de Nationale Vogelbescherming kan je de resultaten van je eigen postcode opzoeken.