Logo bredavandaag.nl

NHTV studenten ontwerpen Virtual Reality fiets om de weg veiliger te maken

BREDA - NHTV Breda gaat door middel van een Virtual Reality Fietssimulator proberen om fiets in de toekomst zo prettig en veilig mogelijk te maken. De opleidingen Built Environment en International Game Architecture and Design hebben de handen ineen geslagen. Door het samenbrengen van theorie en praktijk hopen de studenten meer mensen op de fiets te krijgen.


De Cycle Spatial Context Experience Simulator, is een Virtual Reality fietssimulator die bedoeld is voor testen en onderzoeken. Al eerder werd een simulator toegepast voor auto’s om te kunnen zien wat de werking van de bestuurder en de omgeving is, dit heeft volgens NHTV geleid tot nieuwe inzichten. Bij de fiets ontbreekt dit nog, een Virtual Reality bril bleek voor het NHTV uitkomst te bieden om een real life experience na te bootsen vanaf het perspectief van de fiets.

Volgens het NHTV neemt de drukte en diversiteit op de Nederlandse fietspaden toe. Er gebeuren vaak ongelukken, vooral in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht. Het project wil testen en evalueren waar het goed en fout gaat. Door middel van Virtual Reality kunnen ontwerpen getest worden voor ze gerealiseerd worden. Ook kunnen ervaringen van verschillende typen fietsen en fietsers worden meegenomen.

Vanuit het project GameLAB hebben 13 studenten van International Game Architecture and Design 14 weken gewerkt aan de ontwikkeling van het prototype. De studenten hebben een fiets en een Virtual Reality bril gecombineerd om een realistische digitale omgeving te krijgen op de fiets. In de simulator is een deel van de nog aan te leggen snelfietsroute F59 tussen ‘s Hertogenbosch en Oss zo kloppens mogelijk nagemaakt.

Mensen die zelf willen ervaren hoe het is om op een Virtual Reality Fietssimulator te fietsen kunnen tijden de Game Release Party langskomen. Op woensdag 28 en donderdag 29 kan het publiek tijdens de open avond kennismaken met de fiets.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief