NAC verliest met 0-1 van Vitesse en scoort nu al meer dan vijf wedstrijden op rij niet in eigen huis.
NAC verliest met 0-1 van Vitesse en scoort nu al meer dan vijf wedstrijden op rij niet in eigen huis. Peter Visser

Gielen: 'Rutjes moest opereren onder ontzettend moeilijke omstandigheden'

NAC

BREDA - De positie van Graeme Rutjes bij NAC was niet onhoudbaar. Dat stelt Joost Gielen (voorzitter van de Raad van Commissarissen NAC) in een toelichting op het vertrek van de Technisch Directeur dinsdagavond.

Gielen zegt de stap te betreuren, maar wel te respecteren. De positie van Rutjes was volgens hem niet onhoudbaar. “Die vraag is in feite niet gesteld. We waren op het moment van de mededeling bezig met het lijfbehoud van de club en niet met de positie van de Technisch Directeur. Ik kan niet in zijn ziel kijken maar snap zijn afwegingen wel."

Zondebok
Rutjes heeft volgens Gielen moeten opereren onder ontzettend moeilijke omstandigheden. “De club was net financieel gered en moest zich redden zonder financiële middelen, een hele hectische tijd. Dat we uiteindelijk te maken hebben met een 17e plaats werkte ook niet in zijn voordeel.” Volgens de voorzitter van NAC is het normaal dat op zo’n moment binnen NAC gekeken wordt naar een zondebok.

Dat Rutjes te aardig zou zijn wijst Gielen van de hand. “Ik denk niet dat je nooit te aardig kan zijn, het is een eigenschap die hem siert. Waar het om gaat is hoe je een functie invult, hij heeft hier nu zijn eigen conclusies uit getrokken.” De voorzitter vindt het verder noemenswaardig dat Rutjes zegt zich verantwoordelijk te voelen voor het technische beleid binnen NAC.

De club komt volgens Gielen binnen enkele dagen met plannen voor een opvolger naar buiten. De voorzitter zegt dat hij ook de naam van Robert Maaskant voorbij heeft zien komen in de pers. “Totdat alle gesprekken gevoerd zijn kan ik daar niet zoveel over zeggen. Het lijkt mij redelijk voor de hand liggen, maar dat zal de komende dagen moeten uitwijzen.”