Afbeelding
Sanne van der Mooren

11-jarige Lotte van Pelt beste voorlezer van regio Breda

Cultuur

BREDA - De 11-jarige Lotte van Pelt van basisschool Helder/Camara uit Breda is de beste voorlezer van Breda. Zij won woensdagmorgen de lokale voorleeswedstrijd. Van Pelt las een fragment voor uit het boek ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens.

De 11-jarige voorlezer deed dit woensdagmorgen voor een volle concertzaal in de Nieuwe Veste. De jury bestond onder andere uit wethouder Miriam Haagh. Van Pelt mag het nu namens Breda opnemen tegen andere voorlezers uit de regio in Goirle.

In de Nieuwe Veste is het een drukte vanjewelste, de zes deelnemende scholen hebben allemaal een aantal leerlingen meegenomen. De kinderen gaan enthousiast de zaal in en kunnen niet wachten tot ‘hun’ leerling mag gaan voorlezen. Nog voor de wedstrijd begonnen is, roepen de kinderen enthousiast de naam van de deelnemers, ze zijn bijna niet rustig te krijgen. Als kinderboekenschrijfster Annemarie Bon het podium opkomt wordt het stil en luisteren de kinderen aandachtig naar de presentatrice van de ochtend.

Bon stelt de jury voor aan de kinderen, die bestaat uit wethouder Miriam Haagh, radiomaker Johan Frijters en beleidsmedewerker van het VVE mevrouw van Hese. Zij letten vooral op de uitspraak van de deelnemers, op het stemgebruik, de omgang met het publiek en de fragmentkeuze. De zes leerlingen worden een voor een naar voren geroepen en krijgen allemaal een even groot applaus van het publiek. Alle deelnemers staan in het begin Bon wat aarzelend te woord maar als ze eenmaal beginnen met lezen, klinken ze plots enorm zelfverzekerd.

Lotte van Pelt is de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd. “Het was heel erg moeilijk en ze zijn alle zes kanjers”, vindt wethouder Haagh. “Toch hebben we gekozen voor Lotte, omdat zij een moeilijk onderwerp had gekozen, het boek gaat namelijk over kanker, verder heeft ze een enorm plezierige stem om naar te luisteren en  praat met handgebaren. Ze moet nog wel werken aan haar tempo, dat is een leerpuntje voor de volgende ronde.”  Na de uitreiking komen de de leerlingen enthousiast naar het podium om Lotte een knuffel te geven. “Je deed het zo goed”, roept een leerling.

Niet alleen de medeleerlingen maar ook Lotte is enorm blij met haar prijs. “Ik vind het echt heel erg leuk en had het niet aan zien komen. De andere kandidaten waren ook super goed en hadden mooie verhalen uitgekozen”, vertelt de winnares. “Mijn geheim is om niet te lang over het boek te praten maar gewoon te beginnen met voorlezen. De mensen komen al vrij snel te weten waar het verhaal over gaat.”

Op 21 maart mag Van Pelt het in Goirle gaan opnemen tegen andere scholen in de regio. “Ik ga eigenlijk precies hetzelfde doen als wat ik vandaag gedaan heb. Ik hou mijn introtekst lekker kort en ga meteen lezen. De kritiek van de jury was terecht, soms las ik inderdaad wat snel. Dat is iets waar ik mooi aan kan werken voor de volgende ronde."