Afbeelding

Architectenbureau maakt unieke Bredase stadsklok

Cultuur

BREDA - Wat is nu het ware symbool van een woonplaats? Het stadswapen? Een mascotte verzonnen door een reclamebureau? Het hoogste gebouw van de stad? Volgens architectenbureau NOV’82 is het de plattegrond. Zij gebruiken de kaarten bij het maken van unieke klokken op maat.

Volgens architect Saynzo Osinga van NOV’82 ontstond het idee voor de klokken na de aanschaf van een lasersnijder. “Deze hadden we in eerste instantie aangeschaft voor het maken van maquettes. Na verloop van tijd wilden we deze breder inzetten. Vanwege onze relatie met de stedenbouw zijn we toen uitgekomen bij plattegronden.”

De eerste klok, gemaakt van Rotterdam, werd zo goed ontvangen dat er snel meer steden volgden. In totaal heeft NOV’82 een collectie van 40 stadsplattegronden. Ook is het mogelijk om tegen een iets hogere prijs een klok te maken van een plattegrond naar keuze. Inmiddels is de vraag zo groot dat het architectenbureau een eigen webshop voor de klokken heeft opgericht.

Bij het maken van de klokken blijkt dat niet elke stadsplattegrond even makkelijk te vangen is in de ronde klokvorm. “Niet alle steden zijn op dezelfde schaal gemaakt. Je probeert de ontstaansgeschiedenis van een stad zo goed mogelijk over te brengen. Soms vallen buitenwijken af omdat je anders zo ver moet uitzoomen dat het niet meer interessant is. Het moet wel een geheel blijven”, legt Osinga uit.

De klokken zijn in drie maten te verkrijgen. Een klok met een diameter van 29 centimeter kost 79 euro. Een klok van 44 centimeter gaat onder de lasersnijder voor 119 euro en aan de grootste klok van 59 centimeter hangt een prijskaartje van 159 euro.