Afbeelding

VCOB: ‘Bang dat compact plan Lange Stallen gemiste kans is’

Economie

BREDA - De Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Breda (VCOB) vreest dat het afgeslankte plan voor Achter de Lange Stallen een gemiste kans is. “Wij hebben de angst of dit in deze vorm wel gaat lukken”, aldus voorzitter Patty Aartsen.

Aartsen geeft aan de ontwikkeling van 20.000 vierkante meter extra winkelruimte zoals oorspronkelijk gepland was, scherp te volgen vanwege het effect op de hele binnenstad. “Want dat is veel”, weet Aartsen.

Of de loskoppeling van dit plan van de herontwikkeling van het KPN-gebouw aan de Oude Vest en de opknapbeurt van de Houtmarktpassage een goed plan is, vraagt zij zich af. “Die panden zouden meeliften op de inkomsten die gerealiseerd zouden worden met de ontwikkeling op het Molsterrein”, denkt Aartsen.    

Aartsen herhaalt de stelling van wethouder Bergkamp dat de belangstelling voor grote oppervlakten er is. “Alleen die bedrijven hebben heel scherp voor ogen waar ze willen zitten, en dat is niet op de plaats waar nu de leegstand is.”

Het idee om te werken aan een ruilverkaveling van leegstande winkelpanden in het centrum noemt Aartsen ambitieus en leuk. “Maar in feite is dat in het verleden al gebeurd. Kijk naar de panden van V&D, HEMA, Bijenkorf.” De VCOB staat open voor gesprekken over een dergelijk plan. “Zeker. De dialoog is er. Probleem is dat er pas beweging komt als alle partijen een probleem hebben, er moet een gemeenschappelijk zijn. Dat is een enorme puzzel.”