Het spoedoverleg bij NAC met burgemeester Depla en wethouder Van den Berg
Het spoedoverleg bij NAC met burgemeester Depla en wethouder Van den Berg

Veel vragen voor extra vergadering over scheuren NAC-stadion

Politiek

BREDA - Woensdagavond vindt er een extra raadsvergadering plaats over de scheurvorming in het NAC-stadion. De vergadering is ingelast door VVD en D66 omdat die partijen veel vragen hebben aan het college van burgemeester en wethouders. Donderdagavond kwam na een spoedvergadering bij NAC naar buiten dat het stadion mogelijk toch onveilig was en dat er maatregelen genomen moesten worden om de veiligheid van de bezoekers bij de komende thuiswedstrijd te garanderen. 

De partijen hebben vragen over het bestuurlijk handelen van wethouder Bernie van den Berg, de daadwerkelijke veiligheid van het Rat Verlegh stadion en de bouw van het stadion. Die worden woensdagavond beantwoord in de vergadering. Waarschijnlijk levert het onderwerp een stevige discussie tussen coalitie en oppositie op.

Hoe zat het ook alweer? Een chronologie van een half jaar 'scheurgate' bij NAC

'Waarom heeft de eerder wethouder gezegd dat het stadion veilig was?' 
Die discussie is al vaker gevoerd. Zo willen de fracties morgenavond onder andere van de wethouder weten waarom de wethouder er voor heeft gekozen om meermalen te verklaren dat het stadion veilig was, ook na publicatie van de ABT-notitie waarin stond dat dat bureau daar niet zo zeker over was.

Verder zijn VVD en D66 benieuwd naar waarom Van den Berg op 9 april zei dat het stutten van de tribune juist tot extra gevaar zou leiden, terwijl dat nu de tijdelijke maatregel is die wel is genomen om de veiligheid te garanderen.

Rol van de toezichthouder
Daarnaast zijn de vragenstellers benieuwd naar de bureaus die sinds de bouw van het stadion betrokken zijn geweest naar onderzoeken, willen ze weten of bouw en woningtoezicht zijn toezichthoudende rol goed heeft vervuld en wordt er gevraagd wat voor effect de nieuwe inzichten hebben op het geldbedrag dat geïnvesteerd moet worden in het stadion.

De twee oppositiepartijen sluiten hun brief af met de opmerking dat de maatschappelijke onrust die rondom de veiligheid van het stadion ontstond volgens hen voorkomen had kunnen worden 'als het debat serieus en volwassen met elkaar was gevoerd'. "Wij hopen op een debat dat op inhoud wordt gevoerd en op een professionele houding die we van elkaar mogen verwachten." 

BredaVandaag is woensdagavond aanwezig bij de extra raadsvergadering over het stadion. Na de vergadering volgt er hier dan ook een verslag van het debat.