Afbeelding
youtube

BOB bezorgd over krapte sociale woningmarkt door komst asielzoekers

Politiek

BREDA - De partij BOB in Breda maakt zich zorgen over de groeiende onvrede bij woningzoekenden. Steen des aanstoots is met name het toenemende aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning. Deze mensen krijgen momenteel voorrang bij de toewijzing van beschikbare woningen.

Volgens raadscommissielid Ton Noorhof van BOB verliest het stadsbestuur geloofwaardigheid als zij de risico’s van de toenemende krapte op de sociale woningmarkt weigert onder ogen te zien. “Een deel van het college vindt het niet politiek correct om je hier druk over te maken, maar ondertussen wordt het probleem steeds zichtbaarder en groter.”

Als voorbeeld van deze zichtbaarheid noemt het raadscommissielid de situatie in Bavel. Daar wonen veel jongeren die in het eigen dorp willen blijven wonen. “Er werden daar onlangs drie woningen gebouwd, maar die gingen gelijk naar asielzoekers en dit probleem wordt alleen maar groter.”

Tijdens een informatiesessie van woningcorporatie Laurentius kreeg Noorhoff te horen dat elke toegewezen woning aan een asielzoeker met status zorgt voor een vertraging van een paar maanden bij de andere woningzoekenden. In februari van dit jaar moest de gemeente nog voor 338 vluchtelingen een woning vinden.

Noorhoff pleit ervoor dat asielzoekers niet per se meer voorrang krijgen op de sociale woningmarkt. Het college zou volgens BOB dan ook actief moeten pleiten voor een evenwichtigere verdeling van deze sociale huurwoningen bij de landelijke politiek en via de Vereniging van Nederlandse Gemeente. De partij heeft hier inmiddels op aangedrongen via artikel 41 vragen.

Een eerlijkere verdeling van sociale huurwoningen zou volgens het raadscommissielid de nodige maatschappelijke onrust wegnemen en ook een positief effect hebben op het imago van de vluchteling in Nederland. “Bovendien is op een wachtlijst staan ook een vorm van inburgeren, want dat moeten alle Nederlanders die een sociale huurwoning willen”, besluit Noorhoff.