Afbeelding

Windmolenpark in aanbouw opent zijn deuren

Algemeen

HAZELDONK - Altijd al eens van dichtbij willen zien hoe groot de wieken van een windmolen nu werkelijk zijn? Dan kun je op woensdag 26 augustus een kijkje nemen op het in aanbouw zijnde Windpark Hazeldonk. Een van de bouwplaatsen is die dag van 15.30 tot 21.00 uur open voor het publiek.

Op het Windpark Hazeldonk, een stukje Breda bij de grensovergang, verrijzen drie grote windmolens. Tijdens de open dag liggen de onderdelen van een van de turbines klaar voor montage. Beide andere windmolens zijn dan al volledig opgebouwd.

Aan het Windpark Hazeldonk hebben Bredase burgers meebetaald. Begin 2015 hebben 350 obligatiehouders samen een bedrag geïnvesteerd van in totaal een miljoen euro. Daarmee is een deel van het project gefinancierd. De Bredase Energie Coöperatie (BRES) heeft de obligaties verkocht, vooral aan mensen in en om Breda.

De obligatiehouders zijn lid geworden van BRES en vormen zo met de andere leden een coöperatie van burgers die zich inzet voor energiebesparing
en de opwekking van duurzame energie in Breda. De opgewekte groene stroom van Windpark Hazeldonk wordt straks lokaal aangeboden door Hezelaer, een Bredaas Energiebedrijf. Op de website van Windpark Hazeldonk kan iedereen vanaf het najaar Bredase stroom via Hezelaer in huis halen.

Tijdens de open dag is het publiek welkom op de locatie van turbine 2. Deze ligt bij de rotonde achter het Shell station op Hazeldonk (afrit 14
vanuit Breda). Naast de Oude Trambaan zie je de turbine-onderdelen liggen. Er is een informatiestand waar producent Lagerwey, de bouwer en de projectleider uitleg geven. Zij beantwoorden vragen over de toegepaste techniek, de opwekking van energie, het participatiemodel met obligatiehouders en het bouwproces.