foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

A16 tussen Breda en Rotterdam op een na grootste verkeersknelpunt van Nederland

Algemeen A16

BREDA - De A16 tussen Breda en Rotterdam is volgens Rijkswaterstaat een van de grootste verkeersknelpunten van Nederland. Alleen de drukte op A20 tussen Hoek van Holland en Gouda is groter. De filedruk in Nederland steeg volgens de berekeningen van Rijkswaterstaat in totaal met 21.1%.

Rijkswaterstaat berekent de filedrukte door middel van de formule: filelengte x filetijd = filelast in kilometers. Op de A16 tussen Breda en Rotterdam stond volgens deze berekening het afgelopen jaar maar liefst 124.000 kilometer file, oftewel drie keer de wereld rond.

Uit de berekeningen van Rijkswaterstaat blijkt dat de stijging aan verkeersdrukte voor 56% komt door meer verkeer tijdens de spits. Iets meer dan een derde van de toename van files is het gevolg van schoonmaakwerkzaamheden aan het wegdek en verkeersongevallen. Het weer en overige oorzaken zijn goed voor 12% stijging. De overige toename komt door werkzaamheden aan de weg.

De weggebruikers blijken desalnietemin over het algemeen content te zijn met de doorstomingen op de Nederlandse snelwegen. Zes op de tien Automobilisten zegt hier zeer tevreden over te zijn. Verder vindt maar liefst 87% van weggebruikers de kwaliteit van de snelwegen zeer goed.