Het NAC-stadion wordt onder grote belangstelling aan een stresstest onderworpen.
Het NAC-stadion wordt onder grote belangstelling aan een stresstest onderworpen. Wijnand Nijs

Herstel tribunes NAC kost om en nabij 168.000 euro

NAC

BREDA - Het opnieuw onderstutten van de hoofdtribune van het Rat Verlegh Stadion op verschillende plaatsen gaat waarschijnlijk rond de 168.000 euro kosten. Dat blijkt uit een brief van scheidend wethouder Bernie van den Berg aan de Bredase gemeenteraad.

In de brief houdt Van den Berg een slag om de arm, omdat van sommige onderdelen van het herstelwerk nog onduidelijk is wat de kosten exact zullen zijn. De bedragen die hij noemt zouden maximumbedragen zijn.

Het herstel is nodig nadat in verschillende delen van het stadion scheuren werden ontdekt. Kort voor het eind van het afgelopen seizoen bleek uit onderzoek dat dit gevaar zou kunnen opleveren. Daardoor werd - na een test - op het laatste moment besloten stutten te plaatsen.

De 168.000 euro is verdeeld over drie posten. Het gaat om 18.000 euro voor het herstel van oplegnokken in de Veem & Overslag-toren. Daarnaast zijn er twee herstelscenario’s van herstel voor de onderste nokken van de tribunespanten. Dat kan volgens de adviesbureau’s Den Boer CCI en ABT door het plaatsen van kolommen onder de nokken of het inboren van wapeningsstaven. Een proefopstelling moet hierover duidelijkheid bieden.  Deze oplossing kost maximaal 50.000 euro, aldus de wethouder.

De onderste vijf tribunedelen zouden met zogenoemde lijmbewapening hersteld kunnen worden. Dit gaat naar alle waarschijnlijkheid een ton kosten. De slag om de arm komt in dit geval door de lastige bereikbaarheid van deze delen, die bevinden zich in een gesloten ruimten onder de tribune.

De verwachting is dat in september de knopen kunnen worden doorgehakt als duidelijk is hoe de proefopstelling is uitgepakt en op welke manier de onderste delen bereikt kunnen worden.

Van den Berg geeft aan dat de veiligheid niet in het geding is, ook al voldoet het stadion in dit deel niet aan het bouwbesluit.