Het oefenduel NAC Breda - RKC Waalwijk op de open dag van NAC Breda.
Het oefenduel NAC Breda - RKC Waalwijk op de open dag van NAC Breda. Peter Visser

076Radio springt in online radiogat rond NAC-wedstrijden met live radio

NAC

BREDA - Wedstrijden van NAC live volgen via de radio zou wel eens een uitdaging kunnen worden dit seizoen. Dat realiseerden zich ook de initiatiefnemers van 076Radio. Na de degradatie is het media-aanbod op radiogebied ernstig verschraald. Zo beperkt Langs de Lijn zich tot de rust- en eindstanden. De nieuwe onlinezender sprong in dat gat.

In alle luwte is het zes koppen tellende team van 076Radio begonnen met de eerste uitzendingen tijdens de Open Dag van NAC. Da’s niet raar voor het nieuwe online radiostation, vertelt Jan Krijnen. Want wat de plannen ook mogen zijn: “We blijven voor 80 procent NAC doen.”

Het online radiostation ontstond kort voor de zomervakantie. Verslaggever Sander Waasdorp en technische man Jan Krijnen raakten in gesprek met NAC over een eigen kanaal voor de club. Dat kwam er na de degradatie niet, maar Waasdorp en Krijnen zetten toch door, met als resultaat 076Radio. “Het moest in een paar weken geregeld worden.”

Waasdorp is geen onbekende in de NAC-verslaggeving, die centraal staat in het programma-aanbod van de zender. Afgelopen seizoenen was hij de stem van de verslaggeving bij BredaNU en daarvoor deed hij namens Stads Radio Breda en Suc6FM verslag van de wedstrijden van de geelzwarten.

“Zo ben ik er ook bij betrokken geraakt”, vertelt Krijnen, die met zijn bedrijf CJ Soundservice de technische basis verzorgt. In de eerste jaren zorgde Krijnen voor GSM-reporterset, nu gaat het volledig via het net. “We streamen vanuit het stadion. In principe leveren we een compleet programma vanaf locatie.”

“De uitzendingen rond NAC beginnen om 19.45 uur met een voorbeschouwing en de opstellingen door de twee verslaggevers en na de wedstrijd doen we op die manier ook een nabeschouwing.”

Ook al heeft 076Radio nog geen grootse campagne gevoerd, de luisteraars weten de weg inmiddels al te vinden. Gemiddeld luisterden bij de thuiswedstrijden zo’n driehonderd mensen. “Bij de ene uitwedstrijd was dat wat meer, rond de 500.”

Buiten de wedstrijden zendt het radiostation ook uit. Vooralsnog vooral nonstopmuziek. “Maar we zijn met wat dj’s bezig”, aldus Krijnen, die benadrukt dat het gaat om NAC. “076Radio blijft voor 80% NAC, we moeten een versterking zijn van wat er al is aan omroepen.”

De zes verslaggevers - Sander Waasdorp, Ad van Loon, Stan Rombouts, Bram Endedijk, Joost Boterman en Luc Swaan - staan te popelen om de NAC-programmering uit te breiden. “We willen straks ook rond de persconferentie wat gaan doen, maar dat komt allemaal nog. Eerst de wedstrijden.”

Te beginnen vanavond weer. Vanaf 19.45 uur, via deze stream, of een van de andere via de site van de omroep

Update: BredaNU-directeur Hans Canters meldt dat  de uitzendingen na vandaag ook weer via BredaNU 107.3 te beluisteren zijn. Daarvoor moet de omroep nog wel overeenstemming bereiken met 076Radio, laat een woordvoerder van het online-station weten.