Afbeelding

Amphia past nieuwe operatietechniek bij gescheurde kruisband toe

Algemeen

BREDA - Een gescheurde voorste kruisband betekende tot nu toe vaak het einde van een sportcarrière. Dankzij het toepassen van een nieuwe operatietechniek, de zogeheten Ligamys techniek, ziet de toekomst voor patiënten met knieblessures er rooskleuriger uit. 

Bij het verdraaien van de knie, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kan de voorste kruisband scheuren. Tot nu toe betekende dit een lange periode van revalidatie en in veel gevallen ook een operatie: de zogeheten kruisband reconstructie. Met die ingreep wordt een nieuwe voorste kruisband gemaakt van de hamstringpezen. De nieuwe Ligamys techniek is een operatietechniek die de gescheurde kruisband op natuurlijke wijze herstelt. Chirurgen Maaike van den Borne en Peter Joosten van het Amphia Ziekenhuis lieten zich inspireren door de nieuwe methode.

‘Minder ingrijpende operatie’
Naast het hechten van de kruisband wordt ook een stevige draad met een veer in de knie gebracht die als een soort inwendige spalk de gehechte kruisband beschermt. Hierdoor is de kans op natuurlijke genezing vele malen groter en kan de sporter zijn eigen kruisband behouden. “Die inwendige spalk vangt de klappen op die de kruisband te verwerken krijgt. Daardoor krijgt de gehechte voorste kruisband rustig de tijd om in te groeien”, vertelt orthopedisch chirurg Peter Joosten. Uiteindelijk zorgt de techniek voor een minder ingrijpende operatie, sneller herstel en grotere kans op optimale genezing tot gevolg.

Maaike van den Borne is net als Peter Joosten gespecialiseerd in sportgerelateerde aandoeningen. Ieder jaar behandelen zij vele sporters met knieband letsels. Beide chirurgen hebben zich laten inspireren door positieve resultaten met de Ligamys techniek in Duitsland en Zwitserland. Samen met orthopeden uit andere belangrijke kniecentra in Nederland zijn ze een onderzoek gestart naar deze nieuwe techniek.

Van den Borne: “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe behandelmethoden, maar we willen er zeker van zijn dat een nieuwe techniek echt voordelen oplevert voor de patiënt. Iedereen die geopereerd is met de Ligamys techniek wordt daarom nauwkeurig gevolgd. We kunnen op die manier de effecten van deze methode vergelijken met de bestaande methode in Nederland: wat werkt het best?” Volgens Joosten is de nieuwe Ligamys techniek veelbelovend. “We verwachten dat sporters al na zes maanden de knie weer voluit kunnen belasten. Met behoud van eigen kruisband en zonder dat we pezen hebben moeten gebruiken om het herstel te bereiken”.