Afbeelding
Tessa Gorissen

De Faam: Van snoepfabriek naar bedrijvenbroedplaats

Economie

BREDA - De Faam, eerder nog een succesvolle snoepfabriek met een oppervlakte van 25.000m2, tegenwoordig een broedplaats voor meerdere bedrijven. Twee jaar na sluiting is de afgeschreven fabriek al voor 70 à 80% verhuurd. De geur van snoep begint langzaam te verdwijnen, maar onderdelen uit de fabriek zijn nog overal terug te vinden.

Het blijkt voor een aantal bedrijven juist een pluspunt, vertelt projectdirecteur Arjan Bol. “Die vinden dat industriële juist mooi om te behouden.”   De sporen van de snoepfabrikage zijn nog overal terug te vinden. Enorme stempels voor de bekende dropsleutels en smileys liggen nog opgestapeld in de gangen. Ook de gietmachines zijn nog aanwezig.

Twee jaar geleden werd het gebouw gesloten en werd het werk in een nieuw gebouwde fabriek in Turnhout voortgezet. Sindsdien hebben meerdere huurders de weg naar de Liniestraat gevonden. Maar hoe zijn deze hier nou gekomen? “Er waren twee bedrijven die zich bij de gemeente hadden gemeld omdat ze een ruimte nodig hadden. Dit waren Tref Paintball en Cross Jumps”, legt Bol uit. Deze bedrijven konden de eerste huurders van de net gesloten fabriek worden.

Dat de bedrijven gelijk interesse hadden in de grote loodsen van de snoepfabriek, bleek tijdens het bezoek. Het paintballbedrijf viel uiteindelijk voor de loods met oude spullen van de fabriek, waaronder oude droogkamers. “De paintballers kunnen er overheen, onderdoor en tussendoor”, onderbouwt Bol de mening van de huurder.

Cross Jumps vond de andere loods te groot, maar al snel kwam er een oplossing: een scheidingswand werd geplaatst en ook deze ruimte was verhuurd. Van hieruit kwamen de andere huurders en werd de fabriek langzaam omgetoverd tot een industriële broedplaats voor bedrijven.

Nieuwe huurders
De Faam biedt inmiddels onderdak aan een grote diversiteit aan bedrijven. Ook het beruchte Fietsendepot heeft zich in de oude fabriek gevestigd. De fietsen die verkeerd geplaatst zijn op onder andere het station belanden in een van de oude loodsen. In de gebouwen vestigden zich ook muziekstudio A-Broad Studio, Study Globe en Stagehuis en SMO. Langzaam verdween de snoepgeur uit het gebouw.

Al deze bedrijven wilden een andere soort inrichting. “SMO, Stichting Maatschappelijke Opvang Breda, hebben deze ruimte enerzijds als kantoor in gebruik en ook met een soort klaslokaalachtige setting.” Ook heeft het ene bedrijf de oude stijl grotendeels behouden, maar heeft bijvoorbeeld SMO een veel modernere uitstraling. De muziekstudio is uitgegroeid tot professionele studio.

De Toekomst
Met nog een sportschool, Boerschappen en een andere potentiële huurder zit het gebouw binnenkort grotendeels vol. Heeft Bol een verklaring voor het succes? “De relatief lage huurprijzen en de ligging ten op zicht van het station maken het aantrekkelijk.”

De bedrijvigheid is maar voor een bepaalde tijd. “In de toekomst zal een deel van het gebouw worden gesloopt en de locatie herontwikkeld. Alleen het monumentale deel blijft overeind.” De huur is dus niet permanent. Tot 2022 lijken de bedrijven zeker van hun plek.

De snoepfabriek is blijven bestaan, maar dan niet meer in Breda. Hiervoor is het gebouw niet meer geschikt. “De locatie heeft uiteraard een waarde maar het gebouw is in principe afgeschreven”, besluit Bol.

Zondag is het pand deels te bezichtigen bij de Open Monumentendag Breda.