Afbeelding
Dex Bos

Smakelijk Breda: Tapasdiner bij Dickens & Jones

Blog

BREDA - Foodblogger Dex Bos neemt voor Smakelijke Breda al meer dan een jaar wekelijks de proef op de som bij de Bredase horeca. Lunch, diner of zelfs ontbijt, Bos test de kaart. BredaVandaag plaatst wekelijks een blog. Deze week: Tapas bij Dickens & Jones.

Dickens & Jones heeft onlangs een vernieuwde menukaart geïntroduceerd. Voor het 3-gangenmenu (28,50 euro) heb je de keuze uit 10 voorgerechten, 8 hoofdgerechten en 6 nagerechten. Daarnaast wordt de kaart aangevuld met klassiekers zoals rib-eye, hamburger en het kippetje van grill.

Het restaurant op de Grote Markt heet ook een nieuw concept op de kaart: tapas (29,75 euro). Laat je verrassen door een driegangen tapasmenu waarbij de bekende gerechten van Dickens & Jones worden geserveerd.

De gerechten die je bij een tapasmenu krijgt, zijn altijd bekende gerechten van de kaart, maar de samenstelling kan variëren. Door deze foodblog (gerechten op de foto’s zijn voor 2 personen) krijg je een goed beeld van wat je zoal kunt verwachten. Te beginnen met een Frans vissoepje op bovenstaande foto; lekker gekruid, goed op smaak en rijkelijk gevuld met garnaaltjes.

De huisgerookte zalm (rechts op de foto) is voor mijn gevoel perfect en wordt gecombineerd met dragonmayonaise en zoetzure groentjes, lekker fris. Daarnaast liggen de bruschetta’s, een Italiaanse klassieker. Het bruine brood is licht geroosterd met daarop knoflook, ui, tomaat en natuurlijk prosciutto, oftewel Italiaanse ham.

Op de garnalenkroketjes met citroenmayonaise en gefrituurde peterselie is niks op aan te merken. Daarnaast liggen misschien wel mijn favorieten, namelijk de truffelbisquits. De huisgemaakte filet americain met truffelolie is smeuïg en super vers, hier geniet ik van. Onder de filet ligt een truffel crostini en bovenop als finishing touch een chip van parmezaan.

De tweede gang is een combinatie van drie bereidingen. Het zijn eigenlijk 3 hoofdgerechten bij elkaar in kleinere porties. Kabeljauw met daaronder een curry-kokos spelt. De gebakken vis krijgt een Indiase twist dankzij de curry, maar houdt haar zachte smaken. De rib-eye van de grill is een klassieker, in stukjes gesneden met rucola, parmezaan en truffeljus, heerlijk!

Tot slot de kipsaté en die is verrassend lekker. Er is qua vlees gekozen voor kippendijen dat is een groot pluspunt. Daarbij valt ook de licht pittige satésaus in positieve zin op. Geen flauwe hap, maar goed op smaak. Eén van de betere satés in die ik in Breda heb gegeten.

Na twee gangen zit je behoorlijk vol, kan ik je verzekeren. De scroppino limoncello is dan ook geen straf als afsluiter. De huisgemaakte scroppino bevat roomijs, limoenijs en limoncello en zorgt ervoor dat het eten net wat beter zakt in de maag.

Conclusie
Met de nieuwe chefkok en Jeff Vink als eigenaar staat de nieuwe ingeslagen koers van Dickens & Jones als een huis. Bij het driegangen tapasmenu komen diverse voor- en hoofdgerechten op tafel in een kleinere uitvoering. Ideaal voor als je niet kunt kiezen of als je kennis wilt maken met de keuken van Dickens & Jones. Met zoveel verschillende bereidingen op dit niveau en dat midden op de Grote Markt, krijg je waar voor je geld.

Dex Bos
Smakelijk Breda is een onafhankelijk journalistiek platform dat samenwerkt met een selectie horecazaken die op geen enkele wijze inspraak hebben op de inhoud van foodblogs.