De eerste uren van de Bredase Singelloop 2015, de vijf kilometer.
De eerste uren van de Bredase Singelloop 2015, de vijf kilometer. Wijnand Nijs

'Overal publiek langs de kant, daar word ik vrolijk van'

Sport

BREDA - Al zeven jaar komt Ivon Brekelmans (38) uit Ede naar Breda om mee te doen aan de Singelloop. "De sfeer hè", zegt ze, terwijl ze voor de start van haar tien kilometer nog even een glaasje fris drinkt in het café. 

"Want de Singelloop begint en eindigt in De Bommel", aldus de hardloopster. Voor Brekelmans is de Singelloop jaarlijks een trip down memorylane. "Ik heb tot zeven jaar geleden in Breda gewoond vanaf mijn studietijd." Sindsdien heeft ze het virus te pakken, partner René meegetrokken naar Breda. 

Het is nog meer dan een uur voor haar start, maar nu is het al genieten. "Al die mensen, iedereen staat te juichen en te applaudiseren, overal is muziek. Op sommige plaatsen staan kinderen met potten en pannen, daar word ik helemaal blij van."

Afgelopen jaar liep ze de tien in iets meer dan vijftig minuten. "Maar mijn voorbereiding was dit jaar drie keer niks. Mijn algemene conditie is goed, maar ik geloof dat ik vijf keer heb gelopen." 

Nog even een slok, het startnummer op het shirt en gaan. "Je ziet zoveel oude bekenden, bij de start." En bij de finish. Als het café lonkt. Daarna weer terug naar Ede. "Maar we komen terug naar Breda, dat zeker."

Bekijk de eerste foto's