Afbeelding
Tessa Gorissen

Stripfestival: Pluizige pakken, prijzige poppetjes en bijzondere uitgaven

Cultuur

BREDA – Mensen in kostuums van hun favoriete stripfiguur, stripboeken, shirts en andere verzamelobjecten. Dat is wat er te zien was in het Chassé Theater op zaterdag en zondag. Het Stripfestival had voor ieder wat wils. Zelfs een beeldje van Frozen, voor enkele honderden euro's.

Bij het binnengaan van het Chassé Theater word je overspoeld door een groot aantal stripboeken. Van Marvel tot Game Of Thrones en zelfs Disney is te verkrijgen. En als je goed kijkt, kunnen LP-verzamelaars zelfs hun ontbrekende plaat nog vinden. Hoewel er verscheidene primeurs te vinden zijn, komen veel mensen toch voor het rondneuzen in de bakken en rekken.

Ook veel striptekenaars zijn aanwezig. Zij promoten hun eigen werk en zijn tijdens dit weekend ook druk bezig met nieuwe tekeningen maken. Potloden, stiften en verf kunnen bij iedere tafel dan ook niet ontbreken. Een van deze tekenaars is Yan Gevuld. Hij bedacht onder andere het stripfiguur 'Razor', maar is nu ook bezig met Grueson. “Ik schrijf voornamelijk in het Engels, de zinnen komen anders niet goed over”, vertelt hij enthousiast zodra je bij zijn werk gaat kijken. Op het bord bij zijn stand staat een scene uit Grueson met de tekst: 'Hou je van: horror, absurd, pikant'. “Maar zo pikant is het niet hoor. Af en toe een blote kont of een borst.”

Maar ook cosplayers komen voorbij om kinderen en stripfans te entertainen. Vooral de pluizige pakken zijn in trek bij de kinderen. De een na de ander komt naar een van de beesten voor een knuffel en een meisje vraagt zelfs of een van hen een tekening voor haar wil maken. En zodra de tekening af is, loopt het meisje met een grijns van oor tot oor weer naar haar ouders.

Hoewel het op de zondagmiddag druk is bij de kraampjes, is dit nog niets vergeleken met de dag ervoor. “Gisteren was het drukker. Dan heb je toch de echte verzamelaars die onder druk staan om als eerste het nieuwe exemplaar te pakken te krijgen”, vertelt een van de medewerkers van Uitgeverij Cliché. Maar ook vandaag hebben ze bij de stand genoeg te doen. “Genoeg mensen die iets komen vragen of kopen.”

Niet alleen volwassenen kunnen hun lol op dit weekend. Ook voor kinderen worden er verscheidene activiteiten georganiseerd in het theater. Zo kunnen kinderen geschminkt worden, zijn er speciale knutselhoekjes en worden ze betrokken bij een spelshow op het podium. Vooral de knutselhoek en het podium worden druk bezocht. “Ik heb al heel veel gemaakt, maar ik wil toch nog even geschminkt worden”, vertelt Leroy als hij zijn tekening laat zien.

Dat het Stripfestival een evenement is dat een groot publiek trekt, wordt dit weekend wel duidelijk. In rijen lopen de bezoekers langs de bakken, blijven even staan om naar een editie te kijken en gaan dan weer verder. “Het is druk”, zeggen verscheidene bezoekers tegen elkaar. En met een stripboek in hun hand lopen ze naar de volgende stands om hun exemplaren te laten signeren.

Naast stripboeken zijn er ook andere verzamelobjecten te verkrijgen. Friends2HoldOn is een van de bedrijven die beeldjes verkoopt tijdens dit weekend. “De prijzen variëren van 20 euro tot 1000 euro”, vertelt eigenaar Rob Kuiters als hij naar de beeldjes wijst. Vooral de beeldjes van Disneyfilm Frozen trekken veel bekijks. “Er worden er maar 500 gemaakt van Olaf en ook van die andere zijn er maar 350”, aldus Kuiters.