Afbeelding

Smakelijk Breda: Kabeljauwhaas Saltimbocca bij Barlucca

Blog

BLOG - Foodblogger Dex Bos neemt voor Smakelijke Breda al meer dan een jaar wekelijks de proef op de som bij de Bredase horeca. Lunch, diner of zelfs ontbijt, Bos test de kaart. BredaVandaag plaatst wekelijks een blog. Deze week: Kabeljauwhaas Saltimbocca bij Barlucca.

Een Italiaans restaurant waar ik met veel plezier aan terugdenk is Barlucca. Mijn eerste bezoek vorig jaar was positief (mosselen, hazenpeper, scroppino) en dus ging ik onlangs weer met veel plezier richting het Van Coothplein. Het ruimtelijke restaurant heeft een stoere en warme inrichting en dat bevalt mij wel, net als de gerechten die ik heb gegeten!

Aperitief
Ik start deze avond met het huisaperitief: prosecco, limoncello, munt, citroen (6,25 euro). Lekker fris en door de limoncello met een Italiaans randje. Daarbij komt ook direct heerlijk brood met zongedroogde tomaten en olijfolie, huisgemaakte tapenade van tomaat en artisjok en groene olijven met ansjovis op tafel. Voordat je begint met eten bestellen is het dus al smullen aan tafel.

Voorgerecht
Het voorgerecht is een wildzwijnrillette (14,75 euro). De rillette is top qua smaak, lekker zacht en ondanks de aardige portie niet te zwaar. Het wordt bovendien nog lekkerder in combinatie met burrata, macadamia noten, tomaat, gekarameliseerde appel en honingcress. Burrata is een Italiaanse verse kaas die gemaakt is van mozzarella en room. Door de rillette te combinatie met de zachte kaas, zoete appel en noten (voor de bite) is dit gerecht perfect is balans.
Wijnsuggestie: Miopasso Primitivo Puglia (4,75 euro)

Hoofdgerecht
Na een voorgerecht met vlees ga ik voor een hoofdgerecht met vis, namelijk kabeljauwhaas (22,75 euro). De kok heeft zijn eigen versie van saltimbocca van gemaakt, erg leuk! Saltimbocca is een specialiteit uit de Italiaanse keuken en bestaat oorspronkelijk uit dunne lapjes kalfsvlees met rauwe ham en salie. Van deze variant met kabeljauwhaas wordt ik nog vrolijker. De boterzachte vis zwemt in de saliesaus. Ik ben daar een groot voorstander van, niet te zuinig met deze smakelijke saus!

De krokante prosciutto staat letterlijk in de (koude) ricotta-Parmezaancrème, die samen een goed koppel vormen. Het zoute krokantje en de zachte crème gaan hand in hand. Wat je tegenwoordig ook niet vaak ziet op je bord zijn diverse warme groenten. Met o.a. broccoli, rode paprika, winterpeen en groene asperge wordt ik op mijn wenken bediend. Bovendien krijgen ik en tafelgenote in het midden ook nog een salade en gebakken aardappeltjes.
Wijnsuggestie: Basa Blanco 2014 (4,75 euro)

Nagerecht
Tot slot als dessert een heerlijke ouderwetse Italiaanse ijscoupe (7,75 euro). Het toetje bestaat uit Malaga-ijs en stracciatella-ijs met amarena-kersen. Dit zijn ontpitte in suikersiroop ingelegde zure kersen en een specialiteit uit Bologna in Italiaanse. De kersen en bijhorende saus sluiten goed aan op het ijs en schaafsel van amandel. Alles samen maakt deze klassieker een aanrader.
Wijnsuggestie: Vin Santo Del Chianti 2008 (5,50 euro)

Conclusie


De gerechten die ik bij Barlucca heb gegeten komen stuk voor stuk goed naar voren. Het eten is goed op smaak, juist in balans en de porties zijn ruim voldoende. De bijpassende wijnen maken deze Italiaanse ervaring compleet. Van een pasta of pizza tot een à la carte 3-gangen zoals in deze foodblog, bij Barlucca is alles mogelijk.

Dex Bos
Smakelijk Breda is een onafhankelijk journalistiek platform dat samenwerkt met een selectie horecazaken die op geen enkele wijze inspraak hebben op de inhoud van foodblogs.