Afbeelding

Bestuurders Breda: 'Veel geleerd van Serious Request in Heerlen, zin in editie 2016 in Breda'

Algemeen

De afgelopen week zinderde Heerlen onder het aangename geweld van Serious Request 2015. Het Glazen Huis trok massa's mensen naar de stad en in totaal werd er 7,5 miljoen euro opgehaald voor kinderen en jongeren in oorlogsgebieden. Volgend jaar staat het Huis in ons mooi Breda. Hoe kijkt het stadsbestuur vooruit op die periode?

Jammer dat u het dit jaar mist in Heerlen? (Depla was daar burgemeester)
Depla: "Ik ben blij voor Heerlen, gaat niet om de burgemeester. Voor goede doel en voor Heerlen heel goed. Als je ziet wat het losmaakt, blij dat ik heb kunnen bijdragen. Als je ziet hoe dat leeft, als heerlen krijg je een enorme grote kans voor positieve positionering. Dan kun je daar alleen maar blij mee zijn."

Toch de ‘herkansing’ in Breda, twee jaar in ‘uw’ steden, hoe is dat?
Depla: "Ik vind het fijn dat 3FM me achternagereisd is." (lachend) "Hou van popmuziek, dus erg blij dat ik het live mee kan maken. Heerlen krabbelt op uit behoorlijk diep dal, dus voor het imago is het een enorme opsteker. Dat je voor het goede doel in staat bent dit te ontwikkelen, dat is iets om trots op te zijn. Dat wat Heerlen nu laat zien kunnen we hier in Breda ook!

Wordt het in Breda nog beter dan in Heerlen?
Depla (lachend): "Het is geen competitie, dat moeten we er ook niet van maken. Maar we laten ons inspireren. De hogescholen en de historische omgeving en uitstraling van de stad geven Breda echt een prachtige uitgangspositie. Maar nogmaals: het is geen competitie. Heerlen laat zich ook inspireren door Leeuwarden, om maar iets te noemen. Wat ik wel mooi vind: het is niet alleen Heerlen zelf, het is ook iets van zuid-Limburg.  

Boaz Adank, 'wethouder Serious Request 2016', was afgelopen maandag in Heerlen om zich daar te laten inspireren en te leren. Daarnaast bracht hij een aantal cheques en een veilingitem. Zijn visie op 2016:

Wat kan Breda leren van hoe het nu in Heerlen wordt gedaan?
Adank: “We leren erg veel van de ervaringen van anderen. Niet alleen van Heerlen, maar ook van Haarlem en Leeuwarden. Er zit een enorm logistiek proces aan vast. Hoe werkt dat nou met TV, met al die podia et cetera. Dat zijn de vraagstukken. De organisatie is hier heel erg goed in. Het is maatwerk, want elke stad is weer anders. Maar na twaalf jaar is de organisatie er erg bedreven in geraakt.""

Hoe ziet u SR16 voor u?
Adank: "Het moet echt een groot feest worden, waarbij het verbinden en het goede doel centraal staan. Wat dat goede doel wordt zal aan het einde van dit traject bekend worden. Het wordt wat mij betreft niet alleen de kerstperiode, we gaan er wel echt een jaar naartoe leven. Het hele jaar door moeten dingen in het teken van Serious Request staan. Laten we het een thema-jaar maken waarin we naar de climax werken."

Verschillende politieagenten uit Breda zijn nu ook in Heerlen, waar kijken zij naar?
Adank: "Zoals gezegd wordt er veel geleerd van ervaringen in andere steden. Het is een groot evenement. Maar we moeten er op een normale nuchtere manier mee omgaan, zoals we dat altijd doen. De hulpdiensten spelen altijd een grote rol in de organisatie van onze evenementen."

In Heerlen een aantal klagende ondernemers die moesten verplaatsen door SR15, krijgen we dat in Breda ook?
Adank: 
“Ik verwacht eigenlijk niet dat we dat krijgen in Breda. De horeca hier zit qua omzet op hetzelfde niveau als tijdens hun carnavalsoptocht, dat is heel erg goed. Zo’n evenement zorgt altijd wel voor overlast, maar ik hoor positieve dingen hier. De hotels zitten vol, horeca en detailhandel pieken in de omzet. Daarnaast zijn we natuurlijk altijd bezig met het Verhaal van Breda, met citymarketing. Dit zijn wel echt de parels om Breda op de kaart te krijgen. Maar we zijn nu nog bezig met Heerlen. Zij doen het ook echt heel erg goed, het is vreselijk gezellig hier."

Even over de locatie, komt het Glazen Huis weer in de schaduw van de kerk?
Adank: 
“Daar gaan we naar kijken als deze editie afgelopen is. Het evenement is wel uit z’n jasje aan het groeien. Zaterdag zijn er in Heerlen 112.000 extra bezoekers, dat is meer dan bij ons 538 feest. Er zijn 36 portocabins nodig voor crew en staf, dus het logistieke proces wordt wel erg belangrijk. Toch gaat het sowieso in de historische binnenstad plaatsvinden. Niet op het chasséveld, wellicht doen we daar een eindfeest.