Merel Knoth

Vuurwerkverkoop gestart; van potten met 100 knallen tot vuurpijlen

BREDA - In Nederland wordt vanaf dinsdagochtend weer massaal vuurwerk gekocht. Dan verwacht je lange rijen voor de deur van de verkooppunten, maar bij Vuurwerkgigant Breda aan de Markkade lijkt dit niet het geval. Toch stijgt elk jaar de omzet.


Door Merel Knoth

Zo af en toe loopt er iemand binnen om zijn bestelling af te halen. Er wordt nog maar weinig ter plekke verkocht, en om die reden blijven de kopers niet plakken in de winkel, en lijkt de winkel leeg. Voor velen is dat een voordeel: “Ik ga elk jaar naar deze winkel omdat het lekker rustig is, ik hoef nooit te wachten”, aldus een bezoeker.

Wat het meeste verkocht wordt, hangt af van de leeftijd van de kopers. “De jeugd heeft de voorkeur voor knalvuurwerk. Kopers boven de achttien zijn meer liefhebber van siervuurwerk,” verklaart verkoopmedewerker Leon de Laat. Voor het kopen van vuurwerk gelden verschillende leeftijdsgrenzen, van licht vuurwerk zoals sterretjes (vanaf 12) tot het allerzwaarste (vanaf 18 jaar). Toch merkt de verkoper dat deze grenzen ontweken worden. “Kinderen komen met ouders de winkel in, wijzen het vuurwerk aan dat ze graag willen, en vervolgens kopen de ouders dat. Ik heb er zelf geen controle op.”

Volgens De Laat zijn er geen nieuwe soorten vuurwerk bijgekomen, maar zijn er wel nieuwe ‘smaken’ siervuurwerk verkrijgbaar in de vorm van potten. “Die zijn dit jaar erg populair, we verkopen er veel van. Het verschil tussen potten en pijlen is dat potten meerdere knallen achter elkaar produceren, tot wel 100 knallen.”

Het bedrijf geeft bij elk vuurwerkpakket een preventiebriefje mee. Verder is de consument zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. De pakketten zijn exclusief veiligheidsbril, die moet men zelf nog aanschaffen. “Ik merk wel dat we steeds meer brillen verkopen, mensen zijn zich meer bewust van de gevaren van het afsteken van vuurwerk.”

Over het dreigende vuurwerkverbod maakt De Laat zich geen zorgen. Hij verwacht niet dat dat voorstel het haalt. “Dat ligt ook aan de mens zelf, die kan het namelijk goed verpesten voor de rest. Misbruik van vuurwerk zouden ze zwaarder moeten straffen.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief