Afbeelding
Freek de Swart

BredaPhoto en World Press Photo belichten samen wereldproblematiek

Algemeen

BREDA – Vijf fotografen, vijf journalisten en vijf continenten. Het zijn de ingrediënten van het project ‘The Absent State’ dat BredaPhoto in samenwerking met World Press Photo is gestart. Doel van de samenwerking: de problemen die een terugtrekkende overheid oplevert in verschillende landen in beeld brengen. Maandag ging het project officieel van start.

BredaPhoto initieerde het project samen met World Press Photo omdat het aansluit bij het thema van BredaPhoto in 2016, namelijk ‘You’. Monique van de Wijdeven van BredaPhoto: “Dat gaat over terugtrekkende overheid en de gevolgen daarvan. Enerzijds positief dat mensen zelf initiatieven oppakken in de buurt bijvoorbeeld. Maar aan de andere kant zijn er altijd mensen die achterblijven doordat ze de zelfredzaamheid niet hebben. Dat speelt over de hele wereld. Dat is een ontwikkeling die onze curatoren hebben gezien.”

World Press Photo herkende het onderwerp en wilde aanhaken bij het idee om in beeld te brengen wat de gevolgen zijn van een terugtrekkende overheid. Zodoende werden vijf fotografen benaderd met de vraag of zij het idee in hun land uit wilden voeren. De fotografen zijn gekoppeld aan journalisten die teksten bij de foto’s schrijven.

De foto’s zullen te zien zijn tijdens BredaPhoto in september en oktober 2016. Van de Wijdeven: “Voor sommige fotografen is het heel moeilijk om de problemen in beeld te brengen. Voor bijvoorbeeld één van de Chinese fotografen is het heel moeilijk om voor zijn mening uit te komen en dat te laten zien in beeld. Dus voor hem is het een mogelijkheid om zijn verhaal te vertellen buiten zijn eigen land. Dat geld eigenlijk voor alle fotografen wel.”

Een ander voorbeeld is Bryan Schutmaat. “Hij kent een bepaald gebied in de Verenigde Staten waar een community van mensen woont die eigenlijk een soort van in de steek gelaten zijn door de overheid en die zichzelf moeten redden. Daar zitten ook veel jongeren tussen die daardoor op straat zwerven en eigenlijk zoeken naar hun plek in de wereld.”

Breda Photo en World Press Photo werken ook samen met Yournalism, een crowdfunding platform voor internationale onderzoeksjournalistiek. Er staat nu meer dan tweeduizend euro op de teller, maar het doel is het ophalen van twintigduizend euro om zo de fotografen en journalisten te kunnen betalen.