Afbeelding
Niels Paans

Rennen door modderpoelen tijdens 47e Mastboscross

Sport

MASTBOS - Ploeteren, dat is wat de deelnemers aan de 47e Mastboscross dit jaar vooral moesten doen. Het parcours in het Mastbos leek door de regenval op een onbegaanbare modderpoel, maar dat weerhield tientallen hardlopers er niet van om toch de hardloopschoenen aan te trekken.

Op het veld van atletiekvereniging Sprint, dat ook dit jaar de organisatie op zich heeft genomen, staat Giel van Asten zich al op te warmen. Met diverse rek- en strekoefeningen maakt de 17-jarige renner zich klaar om het parcours te trotseren. "Deze Mastboscross is de tweede keer voor mij", vertelt Van Asten. "Ik vind het hartstikke gaaf om er weer bij te zijn. De organisatie is top en met dit weer is de cross zoals hij hoort te zijn."

Van Asten maakt zich klaar voor de 'lange cross'. Een cross die ruim 7,5 kilometer bedraagt. "Ik ben A-junior en heb een korte tijd bij de top van Nederland gehoord. Momenteel zijn er veel betere lopers om me heen, maar volgend jaar wil ik weer voorin mee draaien. Nu is het vooral genieten", legt Van Asten uit terwijl hij zijn vest uit doet. "Ik ga ervoor", vertelt hij tot slot.

Naast Van Asten en ruim 1000 andere hardlopers, heeft ook veel publiek zich richting het bos begeven. "Jaarlijks kom ik even kijken", vertelt een bewoner die in de buurt vam het bos woont. "Ik ken niemand van de lopers en ik zou zelf nooit de schoenen aantrekken, maar toch is het schitterend om naar te kijken. Benen die onder de modder zitten, renners die modderpoelen tevergeefs ontwijken, zwetende gezichten, dat soort dingen. Mooi man."

Hardlopers die het parcours hebben afgelegd, kunnen in een tent op het veld zich opfrissen. Daar is het de gehele dag door een drukte van jewelste. Daarnaast kunnen de lopers genieten van een gratis drankje, wat wordt aangeboden door de organisatie.

Grote winnaar van deze editie is atlete Andrea Deelstra. Zij werd nummer 1 op de lange cross voor vrouwen. Bij de mannen werd de Fransman Charles Ogari de beste van de cross.

Bekijk de foto's in het fotoalbum.