Afbeelding
Freek de Swart

‘5 en 6 maart weer carnaval in Breda’

Cultuur carnaval

BREDA - De binnenstad van Breda staat in het eerste weekend van maart naar alle waarschijnlijkheid weer in het teken van carnaval. Dat blijkt uit plannen die horeca-ondernemers uit de binnenstad hebben. De optocht is verplaatst naar 6 maart, en dat is voor de cafés genoeg reden om een weekend uit te pakken.

”We gooien de meubels de zaak uit en gaan weer een weekend carnavallen”, zegt Nanda Koomans, eigenaresse van onder andere café Hart van Breda. Ze denkt dat deze optocht mensen uit heel Nederland naar Breda trekt en gaat het dan groots aanpakken.

Lees ook: Plan voor extra editie Hossen op de Markt

Patrick van Asch, eigenaar van kroegen als Bruxelles en Peddels, wil samenwerken met andere cafés op de Havermarkt om naast de zondag ook de zaterdag al een feest te organiseren. Ook Café De Beyerd in de Boschstraat maakt er een weekend van. “Want dan is het ook de moeite om het café te versieren”, vertelt eigenaar Mikel de Jongh.

Poppodium Mezz geeft aan dat er alleen zondag weer carnaval is, omdat er op  zaterdag al een ander feest geprogrammeerd staat. “We zorgen er voor dat hoe dan ook mensen bij ons terecht kunnen”, aldus Steffi Blonk. Of dat in de grote of kleine zaal is, bekijkt het poppodium nog.  

Ondanks de afgelaste optocht zijn de eigenaren van de cafés tevreden over de omzet de voorbije dagen. Koomans: “Ik denk zelfs meer dan andere jaren. Normaal is Hart van Breda moeilijk bereikbaar met de optocht, maar maandag stond het vol.”

Van Asch is ook erg tevreden: “Het was een gezellige carnaval en de omzet was hetzelfde als andere jaren.” De Jongh geeft aan dat de Beyerd wel wat omzet heeft misgelopen, maar is optimistisch over het extra feestje. “Dit gaan we goedmaken op 6 maart.”

Tijdens het extra carnavalsweekend kan er nog gewoon betaald worden met de Leutpenning. Die is tot en met halfvasten op 6 maart geldig.

Foto's van carnaval in Breda