De Bredase journalist Carl Mureau in Sotsji.
De Bredase journalist Carl Mureau in Sotsji. Pim Ras

Bob de Jong en de nasibal van Schraven

Sport

BREDA - Schaatser Bob de Jong is gek op de nasibal van Schraven aan de Nieuwe Haagdijk. Dat karakteriseert Bob de Jong, zegt de Bredase journalist Carl Mureau, die ter gelegenheid van het afscheid van de stayer een boek schreef over De Jong. Want Bob is anders. Vandaar ook de titel Bob - Anders.

De anekdote over de nasibal van Schraven komt voort uit een van de vele gesprekken van Mureau met Bob de Jong. “Ik wilde hem een keer langer interviewen. Daarvoor kwam hij naar Breda. Maar dan wil ik wel naar Schraven, zei hij. Dus hebben we daar op een zondagmiddag drie uur gezeten.”

Tussen de nasiballen, friet en andere smulmaaltijden spraken de twee over topsport én het leven. Overigens is de connectie met Schraven ook weer niet heel raar, licht Mureau toe. “Beiden gaven ze punten voor de ski-test van de Telegraaf, waarin prominenten skimateriaal testten. Bob als fervent skiër en Schraven als bondscoach van de paralympische skiërs en oud wedstrijd-skiër. Sindsdien zijn ze vrienden.”

Mureau leerde Bob de Jong kennen in de periode 2010-2014, toen de Bredase journalist voor het AD schaatsverslaggever was. “Dan spreek je elkaar, drinkt een keer een kop koffie. Op een gegeven moment ging het over voetbal, De Jong is Feyenoordsupporter, en ging het vervolgens ook over NAC.”

Van het een kwam het ander. “Zodat we samen naar NAC-Dordrecht zijn geweest afgelopen seizoen, 2-2. Daarna kreeg ik in oktober een appje van hem, iets over NAC. En wat later werd ik door zijn manager gebeld. Inmiddels had De Jong zijn afscheid aangekondigd en dacht ik, inmiddels als freelancer aan de slag, dat zou een mooi boek zijn.”

De Jong en zijn management dachten er ook zo over, waarop Mureau aan de slag ging. “Ik heb 35 mensen geïnterviewd. Vrienden, zijn vader en moeder, een ex-vriendin, collega’s en coaches.” De Jong was opdrachtgever samen met de uitgever. “Maar alles wat ik wilde weten heb ik aan de orde kunnen stellen”, geeft Mureau aan.

De reeks aan gesprekken leverden een boek op dat in twee delen is in te delen. Een deel over zijn carrière en een deel over hemzelf. “In dat eerste deel gaat het ook over de keuzes die hij heeft gemaakt. Bijvoorbeeld om van ploeg te wisselen. Na zijn tijd bij Spaarselect kwam hij bij TVM. Toen hij erachter kwam dat anderen veel meer verdienden ging hij het gesprek aan. Het antwoord dat hij hoorde: je handtekening staat eronder, dus ik kan weinig voor je doen. Dan is het voor Bob ook klaar. Dat tekent Bob.”

In Sotsji had hij uitgevonden hoe hij zijn hand stabiel op zijn rug kon houden. Deed hij wat siliconenkit op de rug van zijn linkerhand

Mureau geeft in Bob - Anders een inkijkje in de ziel van de stayer, die exact negentig tien kilometers op hoog niveau schaatste, en daarnaast op die afstand Olympisch kampioen werd en zeven wereldtitels veroverde, vijf op de 10km en twee op de 5km.  “Bob wordt door veel mensen toch gezien als een soort Joop Zoetemelk, als iemand die niet veel won, als een aparte en onbegrepen schaatsen.”

Dat beeld heeft De Jong ook aan zichzelf te danken. “Bij de terugkeer van Sven Kramer, na anderhalf jaar afwezigheid, reed hij 3.44 ofzo op de drie kilometer en vroegen verslaggevers aan Bob wat hij daarvan vond. Daar ben ik helemaal niet mee bezig, zei hij. Ik kijk naar mijn eigen race. Dat wordt dan als oorlogsverklaring gezien. Terwijl hij er echt niet mee bezig is, zoals hij er niet mee bezig is hoe hij overkomt.”

Na een aantal maanden met en over Bob de Jong te hebben gesproken, is er voor Mureau maar een conclusie. “Bob is echt anders.” Nog een voorbeeld: “In Sotsji had hij uitgevonden hoe hij zijn hand stabiel op zijn rug kon houden. Deed hij wat siliconenkit op de rug van zijn linkerhand.”

Bob - Anders wordt 11 maart bij Thialf gepresenteerd.
Het boek, uitgegeven door Arko Sports Media, kost €17,95

De cover van Bob - Anders en auteur Carl Mureau. foto Pim Ras