De eerste dag van Hotel Nassau Breda.
De eerste dag van Hotel Nassau Breda. Stadsfotograaf Breda

Geen kamer hetzelfde in Hotel Nassau Breda (foto's)

Economie

BREDA - Terwijl installatiemonteurs met laddertjes door de gang schuifelen, melden de eerste gasten van Hotel Nassau Breda zich aan de receptie. Een kijkje in de vijfsterrenhotel Nieuwstraat, dat deze maandag zijn ‘soft opening’ beleefde.

In september is de officiële opening. Dat is gebruikelijk in de hotelbranche, vertelt manager Paul Schuur. “De eerste twee tot drie maanden heb je nodig om alles optimaal te laten draaien.”

Een hotel runnen is een complex verhaal. Bij Hotel Nassau Breda is dat misschien nog wel complexer dan elders. “Alle kamers zijn anders door de bouw van het hotel.” Het hotel - 95 kamers groot - beslaat de Nieuwstraat van de Waterstraat tot de Minderbroederstraat.

Deze maandag is de soft opening, afgelopen zaterdag mochten 75 bouwvakkers met hun partners het spits afbijten met een overnachting in het gebouw waar ze al die tijd aan gewerkt hebben.    

Wie in het verleden wel eens in een van de vijf panden is geweest toen de gemeente er gehuisvest was of in de tijd als studentenhuis, herkent de huizen bijna niet meer terug. Vanwege de vorm van de panden is geen gang heel lang.

De binnenkomst is aan de Nieuwstraat, waar met een glazen serre de hoofdentree is gemarkeerd. Vervolgens ga je naar links waar de lobby en de receptie is. Oud en nieuw zijn hier geschakeld. Achter de rug van de receptiemedewerkers is nieuwbouw, daar tegenover is de bar in een van de historische panden, waar je even wat kunt drinken in een rustige setting. Dat kan overigens ook in een van beide salons, die qua naamgeving een verwijzing hebben naar de geschiedenis van het pand: de Nasausalon en de Dillenburgsalon.

De verwijzingen van oud naar nieuw zijn talrijk. In de vloerbedekking, waar het patroon van het glas in lood terugkomt, net als in de traphekjes. Maar ook in het behang. “Daar hebben we de bogen van de kapel terug laten komen”, wijst Pauline Brinkman naar een van de wanden in een hotelkamer.  

Het hotel kent vijf verschillende type kamers. Meest in het oog springend is de panaromic suite. Vanaf deze 35 vierkante meter grote kamer heb je uitzicht over een flink deel van de binnenstad. De kamer is in feite in grote glazen wand. Uit het luxueuze bed kijk je recht op de toren van de Grote Kerk.

Een van de paradepaardjes van het hotel is de ontbijtzaal, gelegen boven de kapel. Vanaf het balkon heb je uitzicht op de kapel, die af te huren is voor feesten en bijeenkomsten. Daarbinnen is zelfs nog een ruimte voor private dining, voor groepen tot twaalf personen. Aan de kant van de Nieuweweg is restaurant Liefdegesticht gevestigd, waar de jonge chef Bart Klomp de scepter zwaait. Dat is ook voor niet hotelgasten te bezoeken. Deze maandag is het zelfs al volgeboekt voor diner.

Donderdag is de vuurdoop voor de kapel. Tijdens het Jazz Festival treedt ‘s middags Kim Hoorweg op. Het zou zo maar eens druk kunnen worden tijdens dit eerste openbare feestje in het hotel.