Afbeelding
Amber Kuijs

Cadetten sporten in Schotse ruit op verjaardag KMA

Algemeen KMA

BREDA - Op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) klinkt deze vrijdagmorgen geschreeuw van cadetten, vallende attributen en zowel hedendaagse als Schotse muziek. Het is de 188e verjaardag - Dies Natalis - van de KMA, die dit jaar wordt gevierd met een sportdag.

Een schotse ruit hier, wat camouflage schmink daar. De cadetten nemen het tegen elkaar op in een variant van de Schotse Highland Games. De cadetten mochten zelf hun outfit bepalen voor de Highland games. “Iedere team had zelf de taak om zo’n origineel mogelijke outfit te bedenken”, vertelt Gilbert Stout, voorlichting KMA.

Het doel van de sportdag is het gevoel van samenhorigheid creëren. “De cadetten moeten echt teamwork verrichten, willen ze winnen. Het gaat allemaal om de tactiek.” Oefeningen zijn bijvoorbeeld parcours afleggen, een grote balk dragen, een reuze band verplaatsen.

De sportdag duurt tot twaalf uur, daarna hebben ze gezamenlijk een lunch. Dan volgt alleen het opruimen van de sportdag nog en dan is de Dies Natalis voorbij. Dit jaar dus net als vorig jaar zonder de traditionele parade.