Afbeelding

Kroelen met katten bij Kattencafé De Familie Snorhaar

Economie

BREDA - Het moet een huiskamer worden voor Breda: kattencafé De Familie Snorhaar. Zo zien initiatiefnemers Véronique Bijvoet en Soraya Leverink het in elk geval. “Een plek waar mensen lekker koffie kunnen drinken en kroelen met katten.”

Véronique Bijvoet is enthousiast sinds ze voor het eerst een kattencafé in Amsterdam binnenstapte. “Toen dacht ik, dat ga ik ook doen.” Inmiddels is het plan doorgerekend, heeft ze al wat sponsors gevonden en staat ze op het punt een crowdfundingcampagne te starten. Op die manier moet het café er in 2017 kunnen komen.

De Familie Snorhaar wordt geen gewoon café. “We gaan ook geen alcohol schenken of warme maaltijden bereiden en we hoeven er ook geen salaris uit te halen”, vat Bijvoet het samen.

De gedachte achter het kattencafé is idealistisch. “Onderzoek wijst uit dat katten heilzaam werken op mensen. Het kroelen en het spinnen geeft een warm gevoel”, weet de kattenliefhebster.

Het is de bedoeling dat er vijf katten uit het asiel een plekje krijgen. En om te voorkomen dat de katten gestresst raken van de aandacht, zijn er spelregels. “Die krijg je bij binnenkomst uitgelegd, bijvoorbeeld dat je een slapende kat moet laten slapen en dat je ze niet optilt. Ook hebben ze een plekje waar ze zich terug kunnen trekken als het ze teveel wordt.”

Anders dan bij andere kattencafés in het land, hoef je bij De Familie Snorhaar straks niet te reserveren. “En je hoeft ook geen entree te betalen, zoals bij andere kattencafés.”

De doelgroep is divers. “Bijvoorbeeld mensen die een allergische huisgenoot hebben, of geen geld voor een kat. We gaan ook verpleeghuizen aanschrijven om eens een ochtendje langs te komen zodat bewoners lekker kunnen breien of een krantje kunnen komen lezen.”

Maar ook de jongeren zijn welkom. “Om te studeren of om even te werken op een flexplek. Eigenlijk iedereen die ook wel eens wil kroelen met een kat. Het moet echt de huiskamer van Breda worden”, geeft Bijvoet aan. Ze hoopt dat er ook plek is voor een piano. “Zodat er pianoles gegeven kan worden.”

De initiatiefnemers zoeken een plek in het centrum. “Want mensen moeten gewoon binnen kunnen komen wandelen. We hebben ons ook aangemeld voor een plek in de Koepel.” Dat zou het doel voor de crowdfunding kunnen beïnvloeden. Nu streeft de Familie Snorhaar naar 23-duizend euro, vooral bedoeld voor de huur.. “Dat zou dan wellicht wat minder kunnen.”