Afbeelding
Alfenaar/Flickr.com

Vooralsnog professionele chauffeurs op wijkbus lijn 3

Algemeen

BREDA - Breda en Arriva starten maandag met professionele chauffeurs op wijkbus lijn 3. Beide partijen waren de afgelopen maanden op zoek naar vrijwillige chauffeurs voor de anderhalf jaar durende proefperiode.

“Helaas hebben we geen vrijwilligers gevonden voor deze buslijn”, laat een gemeentewoordvoerder namens wethouder Boaz Adank weten. ”Maar de bereikbaarheid op dit traject staat voor ons voorop, dus we gaan met beroeps-chauffeurs van start.”

Dat betekent niet dat er in de toekomst geen vrijwillige chauffeurs worden ingezet. “Als we vrijwilligers vinden, dan gaan we met vrijwilligers rijden. Anders blijven we dat doen met beroeps-chauffeurs tijdens de proefperiode van 1,5 jaar.”

De inzet van vrijwilligers is tegen het zere been van vakbond FNV. Die heeft voor maandag al protest aangekondigd. Gekleed in een hesje met de tekst: ‘buschauffeur = vakman = kostwinner', gaan zeven buschauffeurs, allen lid van FNV Streekvervoer, maandag de hele dag meerijden met buslijn. De chauffeurs delen flyers uit aan reizigers én aan uitgenodigde lokale politici.

De busjes rijden de route Amphia ziekenhuis Langendijk - Ginneken - winkelcentrum Valkeniersplein - Overakker - winkelcentrum de Burcht - Blauwe Kei - Amphia ziekenhuis Molengracht - Oude Vest en terug.

De lijn moet bijdragen aan de mobiliteit van ouderen, aldus de gemeente, daar het vaak ouderen zijn die gebruik maken van wijkbussen. De busjes beschikken over een rolstoellift en zijn daarmee ook geschikt voor ouderen die slecht ter been zijn of invaliden. Iedereen kan echter met de busjes meerijden.

Reizen gebeurt met regulier tarief, op dezelfde manier als de huidige stad- en streekbussen. Reizen kan met OV-chip of losse kaartjes.