Cultuurnacht in het centrum van Breda, vrijdag 27 januari 2017.
Cultuurnacht in het centrum van Breda, vrijdag 27 januari 2017. Wijnand Nijs

Op avontuur tijdens de Cultuurnacht (foto's en video)

Cultuur

BREDA - In de skatehal klinken deze vrijdagavond geen zoevende wieltjes. Dat zou ook razend gevaarlijk zijn tijdens deze opening van de Cultuurnacht, want je ziet geen hand voor ogen.

In Pier 15 is het pikkedonker en stijgt er uit alle hoeken mist op. Als wethouder Marianne de Bie het startsein heeft gegeven voor de Cultuurnacht daalt een knipperende reuzenbal uit het plafond richting vloer. De skatebaan trilt bijna van de zware bassen.

Het is voelen en zien. Buiten gaat dat gewoon verder. Daar aan de Veilingkade loop je langs een reeks aan kaarlichtjes. Met een betoverend gevoel vervolg je als bezoeker je weg. En daar begint meteen het lastige van deze avond. Want voor de 55 deelnemers is veel te weinig tijd. Wordt het de Belcrum of het centrum?

Het Avontuur lonkt. Dat is ook echt zo. Het leukste aan de Cultuurnacht is het aantal verrassingen. Vooral als het weer zoals deze vrijdag meezit. In de Grote Kerk brengt  de Tilburgse formatie Lieve Louise en de Fanfare met engelachtige zang bijzondere en persoonlijke luisterliedjes. Een paar honderd bezoekers zit - deels - op veredelde keukenopstapjes ademloos te luisteren.

Op de Grote Markt staat een grote roze reuzendrol. Het is Mr Poopie. De drol heeft een enorme aantrekkingskracht. De gehele avond staan bezoekers met de Cultuurnachtlichtjes in de rij om even los te gaan in z’n buik, waar van buiten klanken van een old school disco klinken.

In de caravan van Pakhuis B, of beter gezegd, bij de caravan, kun je je even mee laten voeren in de verhalen die interviewer Stefanie Vermeulen bij de verschillende caravanbezoekers naar boven weet te halen. Het is food for thought, dat je tot je kunt nemen in een van de luie stoelen die op de stoep staan geposteerd. Een mini huiskamer op straat.

Je kijkt je ogen letterlijk uit. Op zoek naar een nieuwe culturele impuls stap je boekhandel Buitelaar binnen en zit je tot over je oren in een plastisch seksverhaal van model én schrijver Sander Kok. Hij leest een stukje voor uit zijn roman Smeltende vrouw, over een man die zijn vrouw van 250 kilo verwend. De aanwezige vrouwen smelten. Want dat Kok model is, dat is wel duidelijk.

Intussen rijdt de Kinderschoolbus langs de verschillende deelnemers aan de speciale kinderroute, samen met de nieuwe Kindercultuurnachtburgemeester en weet ook de normale pendelbus zich verzekerd van voldoende bezoek, dat zich ronkend laat vervoeren naar een andere in vervoering brengende locatie. Want, het avontuur lonkt. Tot in de kleine uurtjes van de afterparty.

Bekijk foto's van de Cultuurnacht in de fotoalbum 1 en fotoalbum 2.