De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden

Koepel in beeld als wietkwekerij

Algemeen

BREDA - Een groep ondernemers wil wiet gaan kweken in de oude koepelgevangenis in Breda. Dit meldt het televisieprogramma Brandpunt dinsdagavond.

De Koepel is een van de geschikte kweeklocaties waar bedrijven op grootschalig niveau hennep willen telen. De bedrijven hebben zich verenigd in de Legale Cannabis Coalitie (LCC), aldus Brandpunt. In februari heeft de Tweede Kamer ingestemd met gereguleerde wietteelt.

De desbetreffende bedrijven hebben geen ervaring met wietteelt, maar hopen een groot deel van de markt te bemachtigen. Ieder jaar besteden coffeeshops voor 500 tot 600 miljoen euro aan softdrugs. Een vergunning moet ervoor zorgen dat wietteelt georganiseerd wordt en het geld niet naar het criminele circuit verdwijnt.

Vanwege de beperkte kennis werken de bedrijven samen met de Universiteit Wageningen. De universiteit voert experimenten uit met cannabi. Uit onderzoek blijkt: “Voor het bevoorraden van 600 coffeeshops is een kweekoppervlakte van 23.000 meter nodig, ongeveer drie voetbalvelden.”

De coffeeshopbranche is niet enthousiast om de teelt van wiet in handen te laten van een paar grote kwekers. Zij willen zelf kweken en “zitten niet te wachten op McDonalds wiet”. Een andere coffeeshophouder is bang dat het ten koste gaat van de diversiteit van het aanbod.

“De jacht op de nederwiet miljoenen is geopend”, aldus Brandpunt. Het televisieprogramma van de KRO-NCRV is dinsdagavond te zien om 20.25 uur op NPO1.