Afbeelding
Stadsarchief Breda

Oud Breda: de Houten Tentjes en het Katholiek Militair Tehuis

Algemeen

BREDA - Bredanaar Léon Krijnen schreef zijn hele werkzame leven voor De Stem en BN DeStem. Sinds enige tijd duikt hij in het Bredase verleden en schrijft daarover op Facebook. Op BredaVandaag de komende tijd enkele verhalen. Vandaag: Verdwenen pareltjes van straatnamen en het Katholiek Militair Tehuis.

Achteraf is het makkelijk oordelen, maar toch zeg ik, achteraf: dit is een van de Bredase doodzondes: de sloop van het Katholiek Militair Tehuis.  Aan de rand van 't Valkenberg, aan de Zwaanstraat, die ook niet meer bestaat. Al is dat een erreur die hersteld kan worden. Zoals er overigens nog een dozijn namen in de onmiddelijke nabijheid van de Boschstraat, Oude Vest, Boschpoort, Kennedylaan, Kloosterplein en Vlaszak verdwenen is. 

Houten Tentjes
In het buurtje dat vroeger de 'Houten Tentjes' heette, waaraan ik eerder nog een pagina gewijd heb in BN De Stem, met als inleiding: als er één stuk Breda is, dat grondig, voorgoed en volledig naar de gallemiezen geholpen is, dan is dat het Kloosterplein en omgeving.

Goed, bij die omgeving hoorde dus ook dit prachtige Katholiek Militair Tehuis, dat door de geuniformde leden van 'De RK Vereeniging van Militairen' meestal 't Oude Nest' genoemd werd. Met buffetzaal, kapel, rookkamer, studiezaal, bibliotheek, toneel- en filmzaal, en een pracht van een terras. Dat allemaal, vermoed ik, na een flinke uitbreiding van de tot dan tamelijk gerieflijke villa van de directeur van de gemeentelijke plantsoenendienst.

Tegenover de InCom
Aan de Zwaanstraat, die in 1963 verdween toen de Vlaszak naar de Meerten Verhoffstraat doorgetrokken werd, tussen de dit jaar gesloopte voormalige meubelzaak van Hendriks en de in 1970 verdwenen Luxor bioscoop. Inderdaad, van die lekkere vieze films. Soms met een artistiek randje, zoals Blue Movie van Pim de la Parra (1971). Het oorspronkelijke KMT lag in het Valkenberg, ongeveer schuin tegenover de dit jaar gesloopte opvolger aan de overkant van de Kennedylaan, later het 'Internationaal Ontmoetingscentrum', de InCom.

Het in het voorjaar van 1963 gesloopte complex aan de Zwaanstraat zou ongetwijfeld een gemeentelijk of zelfs rijksmonument geworden zou zijn als het nog een jaar of 20 langer overeind gehouden zou zijn.

Net als Hotel Restaurant De Schuur aan de Catharinastraat, aan de ingang van 't Valkenberg tegenover Het Begijnhof. Met een serre aan de achterkant, in het park, met uitzicht op het Blokhuis van de KMA. Als dat ook behouden gebleven was, dan hadden we nu twee geweldig mooie uitspanningen in het park gehad.

Zegeningen tellen
Goed, achteraf is het makkelijk oordelen. Laten we onze zegeningen tellen. En proosten op de gemeenteraad die begin jaren '60 een ander plan van het college naar de prullenmand verwees: een brede verkeersweg dwars door Het Valkenberg, van het Spanjaardsgat door de Cingelstraat over het Kasteelplein door het park, en er zou ook nog een stuk Begijnhof sneuvelen.

Het had dus allemaal nog veel erger gekund. Wat wel hersteld zou kunnen worden: die straatnamen. De Houten Tentjes, met Klein Mosterdveld en De Mosterdgang, de Duivelshoek en de Zwaanstraat. Mooie namen!

Léon Krijnen

Meer foto's via de Facebook van Léon.