Logo bredavandaag.nl
De Tunnel in de Westerparklaan, mei 2017.
De Tunnel in de Westerparklaan, mei 2017. (Wijnand Nijs)

Na acht jaar gloort hoop aan eind tegeltjestunnel Westerparklaan

WESTERPARK - Het ‘afbraakuiterlijk’ van de tunnel in de Westerparklaan verandert ‘op redelijke termijn’. Dat geeft een woordvoerder van de gemeente aan. In de winter van 2008-2009 vroor een flink aantal van de ‘badkamertegeltjes’ van de muren.


"Er is destijds water achter de tegels gekomen waardoor ze tijdens een strenge vorstperiode zijn losgekomen”, geeft de gemeentewoordvoerder nu aan. Alle loszittende tegels zijn toen door de gemeente verwijderd zodat er geen onveilige situatie kon ontstaan.

Dat de planning voor een oplossing nog niet bekend is, lijkt opvallend. Tegen over BredaVandaag gaf de gemeente in januari 2009 aan te werken aan herstel: "Eerst moeten we de precieze oorzaak vaststellen, dat weten we op z'n vroegst in mei, dan gaan we naar een vaste oplossing zoeken."

Sindsdien is het wachten op de oplossing. Dat heeft een reden, blijkt nu. De gemeente ging namelijk van het kastje naar de muur. “De opdrachtgever was het projectbureau HSL, het werk werd uitgevoerd door BAM. Wij als gemeente hebben in 2009 het onderhoud overgedragen gekregen.”

En toen vroren de tegels eraf. “Dat hebben we teruggekoppeld aan BAM. Daar kregen we te horen dat niet wij, maar het projectbureau opdrachtgever was. Dat was inmiddels opgeheven.”  

Resultaat? “BAM heeft schade niet erkend, want het ligt aan de waterhuishouding, stelde de bouwer.” Daarop toog de gemeente naar ProRail, die herstelde de waterhuishouding van het talud. “Maar ook ProRail kan niet aansprakelijk gesteld worden, omdat direct verband niet te leggen valt.”

De kosten kunnen dus niet verhaald worden. “Met de crisis in het achterhoofd, was beleid alleen te investeren in constructieve zaken. Dit is cosmetisch, en is dus blijven liggen.”

Toch gloort er hoop aan het einde van de tegeltjestunnel. “We zijn nu opnieuw in overleg met BAM over oplossing en hopen dat we de herstelwerkzaamheden op redelijke termijn kunnen uitvoeren. Want dit ziet er zo niet uit, dat is helder.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief