150 sousafoonspelers te samen in Breda voor een eerbetoon aan de uitvinder Sousa.
150 sousafoonspelers te samen in Breda voor een eerbetoon aan de uitvinder Sousa. Theo Herrings

De sousa schalt over Breda (foto's)

Cultuur

BREDA - 135 sousafonisten hebben zaterdag opgetreden tijdens het Spanjaardsgatfestival. Daarmee gaven ze een eerbetoon aan ‘marsenkoning’ en naamgever John Philip Sousa

Het eerbetoon komt voort uit een plan van Harmonie Concordia uit Breda. Omdat John Philip Sousa ook de uitvinder is van de sousafoon wilde de harmonie het voorprogramma laten verzorgen door sousafonisten. Een oproep leidde tot een voorprogramma van 135 sousafonisten. Ze kwamen uit heel Nederland.

De dag begon met een sousafonenduet van stadsbeiaardier Paul Maassen in de toren van de Grote Kerk. Daarna paradeerden de muzikanten van het zware koper door de historische binnenstad. Tegen twee uur bliezen de 135 sousafonisten onder leiding van dirigent Hans Bloemen op een ponton op het water voor de stadsmuren van het Spanjaardsgat twee van de beroemdste marsen van JP Sousa: The Liberty Bell en The Stars and Stripes Forever.

Op het ponton van het Spanjaardgat Festival toeterden de muzikanten de Stars and Stripes, de nationale mars van de Verenigde Staten, voor Shawn Crowley, de plaatsvervangende ambassadeur van de VS. De afsluiting van het ‘grootste tubaconcert van Europa’ was wellicht nog indrukwekkender. Toen zette de Bredase muzikant Joep Peeters zich voor het stel om een oorverdovende versie van de Tiger Rag te spelen.

Foto's van het spektakel op het Spanjaardsgat Festival.