Meer dan zevenduizend NAC-fans hebben zich op P5 verzameld voor NEC-NAC.
Meer dan zevenduizend NAC-fans hebben zich op P5 verzameld voor NEC-NAC. Vinnie de Laat

Live: NAC op rozen na tweede goal Dessers (update)

BREDA - Het kan voor veel NAC-fans de mooiste dag van het jaar worden: de terugkeer naar de eredivisie. Het begin van de wedstrijd is als een sprookje. Een vroege voorsprong na een strafschop die door Dessers is benut. NAdat NAc na zeven minuten in de tweede helft op 1-2 is gekomen lijkt de eredivisie heel dichtbij.

Op een volgepakte P5 is de spanning in de eerste minuten te strijden. Na de penalty, gegeven op aangeven van de videoscheidsrechter, is de ontlading compleet.
P5 voor en na de goal van Dessers

NEC komt na iets meer dan een half uurtje op 1-1. Eveneens uit een strafschop, toegekend na ingrijpen van de videoscheidsrechter. Voor NAC is er geen man overboord. NEC moet nog twee keer scoren voordat NAC aan de verkeerde kant van de streep komt.
Bekijk foto's van de eerste helft.
Dat gebeurt niet. NAC komt sterk uit de startblokken. De Bredanaars weten NEC te weerstaan en na zeven minuten maakt Dessers de opgave voor NEC haast onmogelijk. Dessers scoort zijn tweede, waarna NEC er liefst drie moet maken. In Nijmegen zet het uitvak van NAC 'Als weg gaan in'. Dat wordt door P5 overgenomen. De sfeer is na de bierdouche na de 1-2 uitgelaten.

Wat er aan voorafging
Om even na 13.00 uur komt de stroom van geel-zwart geklede Bredanaars richting stadion en P5 op gang. Een van de fans loopt langs de hekken, profiteren van het streepje schaduw dat hij de rest van de middag niet meer zal hebben. In de schaduw van de B-side wachten fans dan nog totdat de hekken opengaan om 14.00 uur.

De stemming? Wedstrijdspanning en voor sommigen meer dan dat. De eerste biertjes worden weggekapt, ook om te voorkomen dat ze verdampen en om de zenuwen te bedwingen. Om kwart over vier is P5 zo goed als vol. Tonnen met water moeten voor verkoeling zorgen.

Kwart voor drie. De crew van fansite B-Side Rats maakt een tussenstop op weg naar Nijmegen. Waar anders dan bij ‘t Akkertje in Beneden-Leeuwen. Precies, het cafetaria van NAC-held Gerard den Haan.

15.00 uur. Het wordt gezellig druk op P5. Tot zondagmorgen waren er 7000 fans die een kaart hadden gereserveerd. Samen worden ze opgewarmd door onder meer Dannic en Boris Smith.

In Nijmegen komt de spelersbus net na drie uur aan.

Video aankomst NAC in Nijmegen

De spelers verlaten geconcentreerd de bus, een enkele NEC-fan roept wat naar Dessers. Hij lacht erom. De NAC-spelers hebben een nacht in een hotel doorgebracht om gefocust de belangrijkste wedstrijd van het jaar te kunnen spelen. In Nijmegen is die focus wellicht verstoord. Daar zorgde het uitgelekte nieuws over de komst van Robbie Alflen als nieuwe hoofdtrainer voor enige ophef.

In Nijmegen weet NAC zich gesteund door 500 meegereisde fans, en door onder meer wethouders Paul de Beer en Boaz Adank en burgemeester Depla. De wedstrijd is begonnen.