Afbeelding

‘Vanaf 2020 alleen nog fluisterboten op singels en Bovenmark’

Politiek

BREDA - Als in 2020 de Nieuwe Mark is doorgetrokken, zodat je met je bootje een rondje kunt maken langs de Markendaalseweg en richting de Fellenoordstraat, dan moet dat fluisterstil.

Tenminste, dat is wat de Bredase gemeenteraad voorstaat. Geen pruttelende benzinemotoren aan rubberbootjes of sloepen, maar alleen elektrische bootjes voor de pleziervaart.

De gemeenteraad heeft daarvoor afgelopen donderdag een motie aangenomen. Daarin draagt ze het college op te onderzoeken om elektrisch varen te stimuleren. Daarbij moet niet alleen regelgeving gemaakt worden, maar ook gedacht worden aan laadpalen voor elektrische vaartuigen.

Om te zorgen dat de pleziervaart omschakelt naar elektrisch moet het college met de aanbieders van rondvaarten in overleg om te kijken op welke manier bestaande boten kunnen worden vervangen door elektrische. De uitkomsten van dit overleg moeten al eind dit jaar worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

De wens om om te schakelen naar elektrisch varen voor de pleziervaart, komt voort uit het streven van Breda om in 2044 klimaatneutraal te zijn. Met het aankondigen van deze maatregel wil Breda de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch varen in de stad stimuleren. De motie draagt de gemeente ook op zelf het goede voorbeeld te geven.