Dimitri Verhulst, Michel Cornelisse en Michael Boogerd.
Dimitri Verhulst, Michel Cornelisse en Michael Boogerd. Wijnand Nijs

Tour du Jour: Leffe, poederen en praten over de Tour

Sport

BREDA - Op de dag dat Peter Sagan in de finale van de etappe stunt met zijn klikpedaal, beleeft Tour du Jour zijn vierde uitzending vanuit Breda. Een kijkje achter de schermen.

Tegen 19.00 uur komt vaste gast oud-renner Michael Boogerd vanuit de parkeergarage ontspannen richting de voormalige vismarkt op de hoek van de Haven gelopen. Daar heeft het hele RTL7-tourcircus drie weken lang zijn tenten opgeslagen.

Medewerkers van het productiebedrijf lopen rond de tafel en checken de laatste zaken. Ook al is dit pas de vierde aflevering, de routine lijkt er al goed in te zitten. Gasten Michel Cornelisse en Dimitri Verhulst zijn eveneens op tijd klaar.

Presentator Wilfred Genee komt uit het restaurant. Even na half acht worden de gasten naar de 'studio' begeleid. De controle is dan al achter de rug. Paspoort is gecheckt, want de producent wil wel weten wie er op de tribune zitten.

Als iedereen op zijn kruk zit, neemt de productieleider het woord. "Check nu nog even je Facebook, maar zet je telefoon zo op vliegtuigmodus. Want als je in beeld bent, dan gaan vrienden en familie je appen, taggen en berichten. Eén keer is niet erg, maar als dat bij veertig mensen gebeurt…"

De heren worden gepoederd tegen de glimmers in het gezicht en dan is het 20.00 uur. De uitzending begint. De formule van het programma is simpel: samen met de gasten én verslaggever Filemon Wesselink bespreekt Wilfred Genee het gesprek van de dag. Deze maandag: Peter Sagan. De kunsten van de Slowaak kunnen op bijval rekenen.

Schrijver Dimitri Verhulst - bekend van de Helaasheid der dingen - blijkt een deskundige gast. De Vlaming kent zijn klassiekers en schudt schijnbaar achteloos koerskennis en namen van talenten uit zijn mouw, doorspekt met prachtige Vlaamse termen.

Het publiek zit aandachtig te luisteren, ook al omdat het geluid onder de Vismarkt verrassend vriendelijk staat afgesteld. Je moet echt je aandacht erbij houden wil je het kunnen volgen.

In de drie reclameblokken blijven de gasten zitten. Een enkele toeschouwer springt van zijn kruk voor een foto van de heren aan tafel of strekt even de benen. In de paar minuten tijd komt het personeel van Binnen Breda met bladen vol Leffe aanzetten. Product placement op zijn best. Want Leffe is een van de sponsoren. Nog tweeënhalve week Tour du Jour.

Deze dinsdag staat de uitzending in het teken van de trui van de Nederlands kampioen. Stef Clement, Johnny Hoogerland en Michael Boogerd komen in hun kampioenstrui, om Sunweb te laten zien hoe zo'n trui hoort te zijn.

Tour du Jour, dagelijks om 20.00 uur op RTL7