Afbeelding
EBN

Beveiligingsdienst houdt Ruitersbos in de gaten

Algemeen

BREDA - Beveiligers van EBN (Eerste Bredase Nachtveiligheidsdienst) houden intensief een oogje in het zeil in de Bredase wijk Ruitersbos. In de vakantietijd staat zelfs een bus van cameratoezicht geparkeerd.

De werkzaamheden van EBN begonnen met een pilot in 2014, die is opgestart samen met bewoners Marielle de Bakker en Guus Beljaars. Sindsdien is het aantal inbraken in de wijk gedaald. Bij de deelnemers aan de dienst, zeventig in totaal, is er dit jaar zelfs nog helemaal niet ingebroken. In de andere 330 woningen van de wijk meldt de politie één woninginbraak voor 2017.

Het toezicht in de wijk verschilt op nuances met toezicht zoals EBN dat houdt op bedrijventerreinen. “Hoe dat we dat precies doen, houden we uit veiligheidsoverwegingen in het midden”, vertelt Ed Oostdijk, RSE van EBN. “Maar er staat nu een camerabus in de wijk ter preventie.”

Dat een wijk kiest voor het inschakelen van een beveiligingsbedrijf is uitzonderlijk. Ruitersbos is vooralsnog de enige wijk in Breda waar dit gebeurt, al ligt er bij een andere wijk een offerte. “In de meeste wijken kiezen bewoners ervoor zelf te surveilleren in het kader van Buurtpreventie, de bewoners in deze wijk kiezen ervoor dat uit te besteden.”

De buurt heeft daarnaast een WhatsApp groep met 170 deelnemers waarin buurtgenoten elkaar waarschuwen. “Daar zitten wij niet in. Maar de bewoners kunnen naast de Whatsapp groep 24 uur per dag onze meldkamer bellen om bijzonderheden en verdachte situaties direct te melden.”

Oostdijk is tevreden over de samenwerking. “De samenwerking met de politie en de bewoners in de wijk is zeer goed, bij onregelmatigheden en daarbuiten weten alle partijen elkaar gemakkelijk te bereiken.”

In omliggende wijken als Heuvel (8), Boeimeer (6) en Ginneken (6) is dit jaar al wel vaker ingebroken blijkt uit politiecijfers. Dat heeft niet te maken met een waterbedeffect, denkt Oostdijk. “Dat staat los van elkaar.”