Afbeelding
Wijnand Nijs

Ontwerp voor toegang parkeerterrein Vlaszak via Kloosterlaan in najaar

Algemeen

BREDA - De gemeente start in het najaar een ontwerptraject voor een nieuwe ingang voor parkeerplaats Beyerd/Vlaszak via de Kloosterlaan. Dat laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Het is niet bekend wanneer het ontwerp voor de nieuwe toegang afgerond moet zijn. Ook de planning voor de aanpak van de Vlaszak is nog onduidelijk.

De ingang van de parkeerplaats bevindt zich nu aan de Vlaszak. De gemeente wil deze in het kader van de aanpak van de zogenoemde Oostflank van de binnenstad aanpakken. Dat moet op dezelfde manier gebeuren zoals het Kloosterplein en de Oude Vest zijn aangepakt. Ook aan de Vlaszak moet de oude stadsmuur zichtbaar gemaakt worden.

Het voornemen om in de toekomst de ontsluiting van het parkeerterrein Vlaszak te verplaatsen van de Vlaszak naar de Kloosterlaan stamt al uit 2015. Destijds was het idee dat dit in 2016 zou worden uitgevoerd.

Lente 2016 kaartte de gemeente de plannen ook aan tijdens een inloopavond over het verkeer rond de binnenstad en het Valkenberg. “Bij de uitwerking dient de goede bereikbaarheid van de omliggende gebruikers, Rabobank, bewoners appartementen, goed meegenomen te worden”, schreef wethouder Adank.

“De ervaring van omwonenden in de huidige situatie is dat parkeerverkeer vaak vanuit de Claudius Prinsenlaan de Kloosterlaan in slaat, verwachtende dat zij langs die zijde de parkeerplaats kunnen oprijden”, vat de wethouder het in een bestuursvoorstel van mei 2016 samen. “Dit zorgt voor omkeerbewegingen in de Pasbaan omdat deze route dood loopt. Deze situatie laat echter wel zien dat de Kloosterlaan in de beleving van mensen een logische benadering van de parkeerplaats is.”

Sommige bewoners van de Kloosterlaan maakten duidelijk zorgen te hebben over de toename van verkeersdruk in deze straat, met name vanwege de mogelijk gevaarlijke aansluiting op de Claudius Prinsenlaan. “In het ontwerpproces zal dit de nodige aandacht krijgen.”

De ingang aan de Vlaszak.