Afbeelding
St. Arjati

Indië Herdenking bij monument Bernard de Wildestraat

Algemeen

BREDA - Bij het Indië monument aan de Bernard de Wildestraat vindt dinsdag 15 augustus de jaarlijkse Indië Herdenking plaats. Op deze dag herdenken de aanwezigen dat Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Azië.

Tijdens de herdenking staan de aanwezigen ook stil bij de Bersiap, de periode na de Tweede Wereldoorlog waarin Indonesië streed voor onafhankelijkheid. "Steeds vaker komen verhalen naar buiten, die soms alleen in een kleine, beschermde kring verteld werden of soms alleen maar op een blaadje papier geschreven waren als uitlaatklep voor de eigen gevoelens", geeft de organisatie van de herdenking aan.

"Gevoelens die door anderen niet begrepen werden of te moeilijk waren om uit te spreken of met een ander te delen. Maar papier is geduldig en daar waar vroeger geen ruimte was om deze gevoelens met anderen te delen, is nu de tijd gekomen om ook de niet vertelde verhalen een plek te geven." De Stichting Arjati koos daarom voor het thema ‘...zoveel niet verteld...’. 

Tijdens de herdenkingsceremonie zijn er verschillende sprekers die hun persoonlijke ervaringen over wat niet verteld is delen. De herdenking is vrij toegankelijk voor iedereen en begint om 14.00 uur. Iets voor aanvang van de herdenking zingt het Raffykoor twee liederen. De herdenking duurt tot ongeveer 15.15 uur, waarna men de gelegenheid krijgt om zelf een, eventueel door Stichting Arjati aangereikte bloem, bij het monument neer te leggen.