Het publiek van NAC tijdens de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waarin veertig jaar Avondje NAC werd gevierd, vrijdag 11 december 2015. NAC verloor met 0-1.
Het publiek van NAC tijdens de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waarin veertig jaar Avondje NAC werd gevierd, vrijdag 11 december 2015. NAC verloor met 0-1. Peter Visser

NAC ontvangt Sparta-supporters voor gezamenlijk pre-wedstrijd biertje

NAC

BREDA - Voetballiefhebbers loofden de afgelopen maand de manier waarop bezoekers aan het WEURO2017 broeder- en gezusterlijk door elkaar zaten op de tribunes van het rat Verleghstadion. Zo mooi is het deze vrijdag nog niet tijdens NAC-Sparta, maar het komt dicht in de buurt.

Voorafgaand aan de wedstrijd is het supportersplein voor de Beatrix geopend voor fans van beide clubs, zoals dat ook een aantal jaar geleden in de Jupiler League al eens gebeurde. Het past bij de inzet van NAC en de geelzwarte-supportersgeledingen om de omgang met supporters van bezoekende clubs te normaliseren. Volgens de Bredase club en fans wordt veel te vaak op basis van routine gekozen voor strenge maatregelen, zoals een verplichte buscombi.  

De vriendschappelijke basis ligt in 1989, toen NAC-speler Andro Knel omkwam bij de SLM-vliegramp in Suriname. Knel speelde het seizoen daarvoor bij Sparta, waar hij doorbrak. De supportersscharen vonden elkaar toen in gedeeld verdriet. Afgelopen seizoen kreeg Knel, samen met enkele andere overleden NAC-spelers, nog een prachtige graffiti onder de B-side. 

Tijdens de vrijdagmiddagborrel voor de NAC- en Sparta-aanhangers is er ook een warm ontvangst voor vier Spartanen die rennend vanaf het Kasteel in estafette naar Breda komen.  De vier zijn lid van Sparta Supporters Running Team dat ook al sinds jaar en dag meedoet aan de Roparun. Zij komen naar verwachting om 19.00 uur aan bij het supportersplein.