De popronde van 2017 in Breda was groter dan ooit. Meer dan zestig bandjes op meer dan dertig locaties.
De popronde van 2017 in Breda was groter dan ooit. Meer dan zestig bandjes op meer dan dertig locaties. Stadsfotograaf Breda

Popronde 2017: Bandjes hoppend door de binnenstad (foto's)

Cultuur

BREDA - 63 optredens op 35 locaties. Voor wie niet kan kiezen en uitdaging, voor wie zich eindeloos wil onderdompelen in nieuwe muziek een groot feest: de popronde. Deze avond is editie Breda.

Na een middagprogramma met wat opwarmers in koffietentjes en bij NHTV en Avans, barstte het popfeest om 19.00 uur echt los. Als opener, vlak na de officiele opening van Depla, staat Panenkov. Een vreemde eend in de bijt als je pop verwacht, maar loont het om geduldig even de oren te spitsen. En hoe klinkt het?

Panenkov, Stedelijk Museum Breda / Experimental Electronica

Lange reverbs, progressieve en in elkaar overlopende lagen van abstracte instrumenten. De aanwezige mensen blijven nieuwsgierig staan alsof hun iets totaal nieuws overkomt. Eigen stemgeluiden worden uitgebreid bewerkt en uitgerekt, alsof het een droom is van de artiest waarin het publiek zich begeeft. 

Gemis aan houvast qua ritmestructuur maakt het onheilspellend. Niet echt pop maar captiverend door de geleidelijke wijze van verhaal vertellen. Een warme analoge synth doemt op tussen de chaos. Gesloten ogen en zingen maar zonder echt woorden of taal. Nu er ritme is, geeft het met veel impact de toon aan.

Improvisatie doormiddel van het uiteinde van de audiokabel bij een adapter te houden en met beweging deze te manipuleren. Zelfs aanrakingen van het metaal van de tafel manipuleren het geluid.

Aïcha Cherif, De Kleine Wereld / Alternative Rock

Ballades met melodramatische tonen, dat is de eerste impressie. Het trio speelt een jaar samen en werd meteen geselecteerd, daar zijn ze erg blij mee. Zangeres heeft de stem van gevallen engel; een balans tussen impact en tedere momenten.

Aïcha Cherif doet denken aan K's choice en Radiohead. Iets met stil verlangen dat tot een uitbarsting komt, zodra de opbouw loskomt en de percussie erdoorheen snijdt. Met zo een kleine ruimte ligt leegloop op de loer, maar gelukkig schuiven de mensen die er eerst niet bij konden gelijk op als ze zien dat er plek is. Rock met een sexy randje om bij intiem te dansen. 

Rustige stukken in nummers worden weloverwogen afgewisseld met rauwe refreinen.  Ze komen uit Heerlen overigens. De Kleine Wereld doet z'n naam een eer aan; de huiskamerformaat kroeg beeft bij elke drumslag en de aanwezige speakers zijn meer dan voldoende.
 

Tom Tucker in Bruxelles