Afbeelding
Michael Janiec

Maximus opent Sociëteit het Forum; café voor en door studenten

Economie

BREDA - Breda krijgt een echte studentensociëteit op de Havermarkt. Studentenvereniging Maximus opent ‘Sociëteit het Forum’ op de plaats waar eerst ‘De Kroeg’ zat.  Het café moet in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar open gaan.

In Cafe Nr. 10 stond een aardig deel van de 80 actieve verenigingsleden. Eerst barbecuen met z'n allen en dan binnen de grote aankondiging meemaken. Na jaren van locatiewissels komt er binnenkort verandering. Want studentenvereniging Maximus presenteert met trots hun nieuwe sociëteit. Terwijl aanwezigen genieten van de alcoholische versnaperingen, klimmen twee oud-leden op het podium. Eerst terugblikken, proosten en even later de onthulling van de nieuwe naam.

Mede-oprichter en oud-voorzitter Thomas de Rooij leidt in: 'We hebben altijd al een eigen kroeg gewild, zodat we zelf bepalen wanneer we openen en wat de bierprijs is. Nu komt er echt een tent waar wij voor staan." Want dit bereiken was geen makkelijke, maar vooral een lange weg: "Zoals jullie weten kostte het moeite om een thuisbasis te vinden. Eerst zaten wij bij De Vulling, Toen Dikke, daarna Dunne en uiteindelijk bij Vesting," aldus Robert Sprenkels, de andere aanwezige mede-oprichter en oud-voorzitter. 

Jasper Riemens, de voorzitter, kon niet bij de aankondiging zijn vanwege een reis naar het buitenland. In het persbericht laat hij weten dat dit is wat Breda als studentenstad nodig heeft. “Een sociëteit die voor en door studenten wordt gerund, is een grote stap in de goede richting.” De sociëteit is open voor alle studenten. Sociëteit het Forum biedt ook plek voor activiteiten van andere verenigingen. 

De oud- en huidige voorzitters van de studentenvereniging spreken van een droom die uitkomt. Zij werken al meer dan drie jaar intensief aan de realisatie van Sociëteit het Forum. “Een plek voor en door alle studenten in Breda.”

Studentenvereniging Maximus zegt een plek te willen creëren waar de studenten van Breda samen kunnen komen en ‘tegen een schappelijk tarief hun biertje kunnen komen nuttigen; de beurs van een student is immers niet groot’. De precieze invulling van de nieuwe locatie wordt later bekend, vertelt persvoorlichter Herriaan Franssen. Wel is alvast duidelijk dat vier studenten straks boven de sociëteit kunnen wonen.